De Wibautstraat: niet meer de lelijkste straat van Amsterdam

De vernieuwde Wibautstraat komt tot leven. De strook blijft een vierbaans doorvoerroute, maar de lelijkste straat van Amsterdam is het niet meer.

Merel Straathof
De Wibautstraat, met links de Amstelcampus. Beeld Rink Hof
De Wibautstraat, met links de Amstelcampus.Beeld Rink Hof

Ineens volgde het elkaar allemaal op - nieuwe koffiezaakjes, de nieuwbouw, de gentrificatie. Met de komst van onder meer de Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Club Trouw, Restaurant Baut en het Volkshotel met Canvas bleek dat de straat meer kon zijn dan een vierbaans doorvoerroute en een lading fijnstof. En ook het vertrek van Trouw en Baut stond de verdere ontwikkeling niet in de weg.

Na het oude Volkskrantgebouw (Volkshotel) hebben de voormalige Parooltoren en het Trouwgebouw per augustus weer een invulling: 573 kamers van The Student Hotel, een nieuwe bar en club en de terugkeer van restaurant Baut. Op de begane grond van de nieuwe woontoren Wibautveste krijgt Australian Gourmet Café Drovers Dog een ruimte, en het domein Maatschappij en Recht van de HvA, nu nog halverwege de straat, verhuist naar de Amstelcampus op de kop van de straat. Bakker Hartog verlaat in oktober de hoek van de Ruyschstraat voor meer winkelruimte in de Wibautstraat.

Wind en verkeer bleven
Als in het najaar het stof weer een beetje is neergedaald, en grote stromen studenten de straat vullen, ligt het er hier nog niet zo belabberd bij, voorziet Menno Visser (52), eigenaar van het vroegere koffiehuis De Viersprong, sinds februari 'grand cafe' Knoert. Met twijfel stapte hij twintig jaar geleden in de zaak. Niemand wilde in die moeilijke straat zitten: de eeuwige wind, dat verkeer, die veiligheidsproblemen. 'Het was een drama met de overlast van al die junken die uit de metro kwamen en hier gingen rondhangen.'

De junks verdwenen, de renovatie en de nieuwbouw kwamen, maar de wind en het verkeer bleven. 'Daar doe je toch niets aan, ik let liever op wat er in mijn zaak verandert.' Hij ziet nu de studentes die 's middags hun laptop openslaan, naast de Antilliaanse mannen die domino spelen, en de vaste gast die een biertje komt drinken.

In de Wibautstraat wordt straks niet alleen gereden, maar ook gesport (USC), gewoond (Wibautveste, The Student Hotel), gewerkt, gegeten (Baut), gedronken (Stek), geleerd (Cygnus Gymnasium), gestudeerd (Amstelcampus), gewinkeld (Itemz) en geslapen (Volkshotel). 'Naast die vier rijbanen gebeurt het allemaal in deze aparte straat.'

De vernieuwde Wibautstraat:

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden