De Wever begint vandaag al aan formatie Belgische regering

De grote winnaar van de Belgische verkiezingen, de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever, laat er geen gras over groeien. De N-VA wil vandaag al eerste contacten leggen met potentiële coalitiepartners. De eerste formatiegesprekken voor het Vlaamse parlement kunnen dan vanaf morgen plaatsvinden, aldus voorman De Wever.

Redactie
Bart De Wever vandaag tijdens een persconferentie in Brussel. Beeld BELGA
Bart De Wever vandaag tijdens een persconferentie in Brussel.Beeld BELGA

De partij is zowel Europees als landelijk de grootste geworden en heeft daarom ook binnenslands een hoofdrol te spelen. Maar eerst is Koning Filip aan zet. Hij ontvangt alle partijen. Een audiëntie met De Wever vindt vanmiddag plaats. Voor Filip zijn het de eerste formatiegesprekken die hij in goede banen moet leiden.

Het Vlaams Belang mag niet langskomen. Die partij wordt niet erkend als democratisch.

'Gekozen voor verandering'
'Nooit is er met meer macht geprobeerd de Vlamingen van de wijs te brengen, maar zij hebben gekozen voor verandering, voor de N-VA', zei De Wever gisteren in zijn overwinningsspeech. Aan de Franstalige kant bleef de sociaal-democratische partij van premier Elio Di Rupo, de PS, de grootste, ondanks verlies. De partij wordt op de hielen gevolgd door de liberalen. Vlaamse partijen verdelen 88 zetels in het Belgische parlement, Franstalige partijen leveren 62 zetels.

'We vieren vanavond een mooi succes van de Parti Socialiste', aldus di Rupo gisteravond. Ondanks de winst van de N-VA daalt het aantal naar Vlaamse onafhankelijkheid strevende parlementsleden, aldus Di Rupo. Ook is hij tevreden dat de regeringspartijen stand houden of zelfs winnen.

De grootste verliezer is het uiterst rechtse Vlaams Belang, dat waarschijnlijk negen zetels moet inleveren. Kopman Filip Dewinter reageerde ontgoocheld. 'Een deel van onze kiezers is in het zwarte gat van de N-VA verdwenen.'

Traditionele partijen
België heeft nu een regering met zes partijen: de Vlaamse christen-democraten, sociaal-democraten en liberalen en aan Franstalige kant dezelfde politieke families. Aan beide kanten verliezen de sociaal-democraten, de andere regeringspartijen wisten zich te handhaven.

Of het de N-VA lukt om deel te nemen aan de Belgische regering is de vraag. De zogeheten traditionele partijen, de huidige regeringspartijen, lijken ook een meerderheid te hebben.

Premier Elio Di Rupo. Beeld epa
Premier Elio Di Rupo.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden