De Westermoskee is af, maar geld voor de inrichting is er niet

De buitenkant van de Westermoskee in Amsterdam-West is af en dat is, na alle perikelen rond het project, een prestatie op zich. Maar is er geld voor de binnenkant? Vooralsnog niet of nauwelijks, maar de moskeebestuurders maken zich geen zorgen.

De Westermoskee Beeld Floris Lok
De WestermoskeeBeeld Floris Lok

'Het idee dat al het benodigde geld er op voorhand moet zijn, is een Nederlandse manier van denken, boekhoudkundig,' zegt een woordvoerder vandaag in Het Parool. Volgens hem neemt het aantal betalende leden snel toe en is er straks genoeg budget.

De financiering is vooral een issue omdat de Westermoskee als enige Turkse moskee niet onder de hoede van een grote religieuze organisatie opereert. De mensen achter de Westermoskee behoorden tot de conservatief-islamitische organisatie Milli Görüs, maar werden in 2010 geroyeerd.

De groep rond de Westermoskee leidt ook een hulporganisatie, IHH, die eveneens onderdeel was van Milli Görüs. Na hun royement brachten ze deze organisatie ook buiten de invloedssfeer van Milli Görüs. IHH raakte in 2011 in opspraak wegens vermeende steun aan Hamas. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal liet de tegoeden bevriezen, maar de rechter maakte hier korte metten mee wegens gebrek aan bewijs.

Lees vandaag (30-1) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden