Opinie

'De Westergasfabriek is Rupsje Nooitgenoeg'

De nieuwe directeur van de Westergasfabriek doet een gooi naar de regie van de openbare ruimte, schrijven Diego Pos en Esther van der Meer van Vereniging Vrienden van het Westerpark.

Nieuwe directeur, Liselore van der Heijden, doet een gooi naar de regie van de openbare ruimte in het Westerpark Beeld ANP
Nieuwe directeur, Liselore van der Heijden, doet een gooi naar de regie van de openbare ruimte in het WesterparkBeeld ANP

Duncan Stutterheim kocht in januari de ­gebouwen van de Westergasfabriek. Bij de koop was het Westerpark niet inbegrepen.

Toch doet de nieuwe directeur, Liselore van der Heijden, een gooi naar de regie van de openbare ruimte in het Westerpark. 'Hardop vraagt ze zich af of het programmeren van de buitenruimte iets is wat bij de gemeente hoort'.

Zondag viert de Westergasfabriek het 15-jarige bestaan. Het 'Cultuurpark' werd een succes, maar met een flinke keerzijde. In 2013 gaven omwonenden aan dat de evenementen te veel, te vaak en te groot werden.

Het toenmalige stadsdeel nam maatregelen, verminderde het aantal buitenfestivals en het aantal opbouw- en afbreekdagen. Dit niet tot genoegen van de Westergas bv, die wilde meer en groter.

Horeca
De huidige bestuurscommissie werkte wel hard aan het wensenlijstje van de Westergas bv mee: de culturele bestemming van een aantal gebouwen werd opgeheven en daar mocht horeca in. Het prachtige oude stadsdeelkantoor werd verkocht aan de bv en werd een hotel.

En afgelopen februari verruimde de gemeenteraad het evenementenbeleid: het aantal festivaldagen werd opgeschroefd naar 123 evenementdagen, ondanks protesten van omwonenden.

Is de Westergas bv daarmee ­tevreden? Nee, Rupsje Nooit­genoeg wil meer. De nieuwe directeur ontvouwde dinsdag in Het Parool haar ambities: meer horeca, programmering van de openbare ruimte (nu door het stadsdeel) en liefst nog een metrostation zodat er nog meer bezoekers kunnen komen.

Westergas bv
Terwijl heel Amsterdam zo langzamerhand vindt dat het wel een tandje minder kan met toeristen en festivals, gaat Van der Heijden in de tegenaanval.

Heeft de Westergas bv - immer hip - de feeling met de tijdgeest verloren? Of is het puur het arrogante geloof dat je met de miljoenen van Duncan Stutterheim toch altijd je zin krijgt?

Beste Liselore, er is geen park in Nederland dat gerund wordt door een bv. Parken worden betaald met belastinggeld en zijn bedoeld voor bewoners. Dat je er mag feestvieren is een extra, maar geen verworven recht. Of zoals Duncan Stutterheim zei bij de koop: "Een goede relatie met de omwonenden is heel belangrijk."

Diego Pos en Esther van der Meer, Vereniging Vrienden van het Westerpark

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden