PlusExpositie

De weggegooide schilderijen van Coen Meulendijks

Coen Meulendijks mengt stilleven met portret.Beeld Coen Meulendijks

Anderhalf jaar geleden fietste een stadsjutter ’s nachts door de stad. Zijn oog viel op een container met een nogal ongebruikelijke inhoud. In plaats van puin en hout was de bak voornamelijk gevuld met schilderijen. Keurig opgestapeld, helemaal vol. Er stonden zelfs schilderijen tegen de container die er niet meer in pasten.

De stadsjutter behandelde zijn vondst – ruim tachtig schilderijen en aquarellen – met zorg. Ze waren gesigneerd ‘Coen’. Via het internet vond hij een volledige naam: Coen Meulendijks (1954-2005).

Ondertussen stonden de schilderijen jarenlang bij hem in de opslag en ze namen veel plaats in. Onlangs nam hij contact op met Dennis Borrel en Mascha Rutten. In het Westelijk Havenbedrijf runnen zij Your Art DNA, gevestigd in een oude spuit­fabriek. Het is hun atelier, een galerie en een plek voor andere projecten. Borrel en Rutten wilden graag iets doen met de schilderijen van Coen en kochten de partij van de stadsjutter.

Vervolgens hebben ze de schilderijen van nieuwe lijsten voorzien. Aquarellen hadden vaak een verweerd passe-partout, in enkele schilderijen zaten scheuren. Die zijn provisorisch gerepareerd. Maar de meeste schilderijen zijn in verrassend goede staat.

Coen – voor zijn activiteiten als kunstenaar liet hij zijn achternaam achterwege – was naast schilder vooral beeldhouwer. Hij werd geboren in Amsterdam en studeerde in de jaren zeventig aan de Rietveld Academie en de Koninklijke Academie in Den Haag. Hij exposeerde regelmatig bij Galerie Clement in Amsterdam en op diverse andere plekken, maar hij brak nooit echt door. Museale tentoon­stellingen bleven uit.

Het werk van Coen op de tentoonstelling is gemaakt van het midden van de jaren tachtig tot aan zijn dood in 2005. De schilderijen doen denken aan het werk van Max Beckmann en Philip Guston. De beklemmende ruimtes in zijn schilderijen zijn gevuld met allerlei objecten en verwrongen figuren die herkenbaar zijn, maar vervreemdend overkomen. Coen schilderde nogal wat klassieke motieven als stillevens of portretten, maar soms laat hij deze genres door elkaar lopen en krijgen objecten menselijke trekjes, of andersom.

Blijft de vraag wie de schilderijen heeft weggegooid. Meulen­dijks overleed na een slopende ziekte op 51-jarige leeftijd. Op zijn sterfbed trouwde hij met een jonge Uruguayaanse vrouw. Borrel en Rutten hebben haar nog niet gevonden.

Rescuer Collection

Coen Meulendijks
Waar Your Art DNA, Elementenstraat 16
Te zien t/m 1/1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden