PlusAnalyse

De weerstand tegen Trump komt ook uit een onverwachte hoek

Binnen tien dagen heeft president Trump zich de woede van de halve wereld op de hals gehaald. Zijn furieuze start in het Witte Huis brengt een tegenbeweging op gang met ook minder voor de hand liggende deelnemers.

Apple, Airbnb, Netflix, Starbucks, Facebook en Tesla scharen zich onder de tegenstanders Beeld Hedy Tjin
Apple, Airbnb, Netflix, Starbucks, Facebook en Tesla scharen zich onder de tegenstandersBeeld Hedy Tjin

Laten we hem nou een eerlijke kans geven. Als hij eenmaal president is, zal hij zijn toon wel matigen. In de praktijk is de macht van het Witte Huis trouwens best beperkt.

Alle geruststellende bezweringen die klonken in de maanden tussen de verkiezingsoverwinning en de inauguratie van Donald Trump blijken al na tien dagen presidentschap ijdele hoop te zijn geweest. Evenals de belofte aan de wereldgemeenschap die Trump deed in zijn overwinningsspeech om 'eerlijk om te gaan met alle mensen en met alle andere landen'.

Onbesuisde start
Zijn furieuze en onbesuisde start in het Witte Huis maakt duidelijk dat Trump zijn voornemen om de belangen van Amerika op de eerste plaats te zetten tot in het extreme doorvoert.

Het voorlopige dieptepunt: het vrijdagavond ondertekende decreet dat het burgers uit zeven islamitische landen onmogelijk maakt om de Verenigde Staten binnen te komen.

Trump werd deels teruggefloten door de rechter, maar bleef zijn beleid verdedigen. 'Dit gaat niet om religie, maar om de veiligheid van ons land,' schreef de president in een verklaring.

Het 'moslimverbod' leidde tot een golf van verontwaardiging. Democraten, maar ook enkele invloedrijke Republikeinen uitten kritiek op Trump en wereldwijd spraken regeringsleiders zich uit tegen de maatregel, onder wie de Britse premier Theresa May, de Canadese premier Justin Trudeau en na enige aarzeling ook Mark Rutte. Dit weekeinde werd op vliegvelden binnen en buiten de VS gedemonstreerd.

Gratis overnachting
Het verzet kwam niet alleen van de usual suspects, maar ook uit het bedrijfsleven. Applebaas Tim Cook keerde zich tegen Trump, Airbnb bood gestrande reizigers een gratis overnachting aan en Starbucks kondigde gisteren aan om tienduizend vluchtelingen in dienst te nemen.

Facebookoprichter Mark Zuckerberg, Netflix-ceo Reed Hastings en Teslabaas Elon Musk hebben zich al uitgesproken tegen het inreisverbod.

Dat Trump vijanden zou maken, stond al vast voor hij zijn intrek nam in het Witte Huis. De tegenbeweging die hij na tien dagen op gang heeft gebracht, is zowel hoopgevend als verontrustend: van een verenigd Amerika is geen sprake.

Lees ook het interview met de Amerikaanse historicus Timothy Snyder: 'Trump is uit op een dictatuur' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden