De weerslag op de politie na de moord op Wiersum is groot

Na de moord op advocaat Derk Wiersum moeten tientallen advocaten, rechters en officieren van justitie worden beveiligd. Dat legt grote druk op de politie, terwijl de speciale beveiligingsdienst DKB ook nog eens met personeelstekorten blijkt te kampen.

Minister Grapperhaus voorafgaand aan een herdenking voor de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum in cultureel debatcentrum Rode Hoed.  Beeld ANP
Minister Grapperhaus voorafgaand aan een herdenking voor de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum in cultureel debatcentrum Rode Hoed.Beeld ANP

In een brief aan de Tweede Kamer steekt minister Grapperhaus het niet onder stoelen of banken: de weerslag op de politie na de moord op Derk Wiersum is groot.

Politieagenten uit andere delen van het land zijn namelijk ‘ingevlogen’ om de beveiliging van enkele tientallen personen voor hun rekening te nemen. Regioburgemeesters trokken bij de minister aan de bel dat dit de politie-inzet in hun regio’s aan het uithollen is.

Grapperhaus zegt dit te onderkennen. De ‘getroffen maatregelen’ vragen ‘veel van de betrokken organisaties’ en van ‘de basisteams die toch al zwaar waren belast’. Een beetje onheilspellend schrijft de minister ook dat er ‘de komende jaren’ daarom ook ‘ongemakkelijke keuzes moeten worden gemaakt’ in de ‘veiligheidsambities’. Ergo: de politie zal niet alles kunnen (blijven) oppakken.

Zorgen

De zorgen van de minister zijn talrijk. Zo is er ook nog steeds een ernstig tekort bij de speciale beveiligingsdienst DKDB. Deze Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) beveiligt bijvoorbeeld Geert Wilders, maar ook beschermde getuigen. Er is echter een groot tekort aan mensen: van de 392 voltijdbanen, staan er nog 48 vacatures open, zei Grapperhaus vanochtend. Het flinke personeelstekort speelt al jaren, maar het lukt het kabinet niet dit op te lossen.

Juist vorig jaar, toen de broer van kroongetuige Nabil B. werd vermoord, kwam het tekort al aan het licht. Maar ook nu, nu ook B.’s advocaat Wiersum is gedood, blijkt een oplossing niet in zicht.

Minister Grapperhaus zegt (opnieuw) dat de druk op de politie ‘niet mag voortduren’. Het kabinet trekt dan ook extra geld uit voor de aanpak van ondermijning door de georganiseerde misdaad. Zo werd al duidelijk dat er een landelijke interventieteam wordt opgetuigd met 350 agenten en rechercheurs. Jaarlijks wordt hier zo’n 50 miljoen uitgetrokken, melden ingewijden. Voor de oprichting werd al 110 miljoen gereserveerd.

Kritiek

In de Tweede Kamer klinkt ook wel kritiek. Oppositiepartijen PvdA en PVV willen dat de minister al eerder zorgt voor meer geld voor de opsporingsdiensten, terwijl het kabinet nog geen toezeggingen aan wil om jaarlijks extra geld te reserveren.

Wel zegt Grapperhaus dat politiekorpschef Erik Akerboom momenteel een ‘taskforce’ heeft ingesteld om te kijken hoe de politiesterkte kan worden uitgebreid. Maar, besluit de minister, het versterken van de ‘capaciteit is niet van vandaag op morgen geregeld’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden