De Waterloopleinmarkt gaat op de schop

­­Het verloederende Waterlooplein moet op de schop en daarom wil Stadsdeel Centrum de markt voorlopig halveren. De marktlui zijn boos. 'Het is onacceptabel.'

'Na markttijden moet het plein een andere functie krijgen'Beeld Rink Hof

Hoewel het in de stad steeds drukker wordt, gaat het met het Waterlooplein niet goed. Al jaren ligt de openbare ruimte er verwaarloosd bij. De bestrating en verlichting zijn slecht, de opslagboxen zijn beklad met graffiti en de vuilcontainers puilen vaak uit van de troep. De bezetting van de kramen is met gemiddeld 60 procent slecht, zeker in de winter. 's Nachts verandert het plein in een onbehaaglijk terrein.

Zowel stadsdeel Centrum als de marktkooplui willen dat er wat gaat veranderen en al jaren wordt daarover gesproken. Maar de oplossing die het stadsdeel nu voorstelt, is ingrijpend: meer plein, minder markt.

Stadsplein
Het Waterlooplein moet een stadsplein worden, met meer groen en zitgelegenheid, waar de markt niet langer de enige gebruiker is. Na markttijden moet het plein een andere functie krijgen. De markt mag blijven, maar wordt de komende jaren terug­gebracht tot een 'kernmarkt'. Na de herinrichting van het plein kan de markt weer groeien.

Op korte termijn betekent dit dat het aantal plekken op de markt na komende zomer meer dan gehalveerd wordt, zodat er ruimte is voor de verbouwing. Van de 283 plekken die er nu zijn, blijven er 125 over.

Daar mogen alleen de huidige 95 vaste kraamhouders staan en 30 sollicitanten die het afgelopen jaar meer dan drie ­dagen per week op de markt hebben gestaan. Voor de 378 andere sollicitanten die zijn ingeschreven bij het marktbureau is voorlopig geen plek.

Voor Marco van der Rijst, voorzitter van de Marktvereniging Waterlooplein, komt het voorstel uit de lucht vallen. "Het is onacceptabel dat er een nieuwe regel uit de hoge hoed wordt getoverd om sollicitanten te schrappen die niet drie dagen per week op de markt hebben gestaan. Dit zijn ondernemers die jaren hebben geïnvesteerd en ook financiële verplichtingen hebben."

Herinrichting
Er zijn nog meer voorstellen waar de marktkooplui van schrikken. Na de herinrichting is er mogelijk wel weer ruimte voor nieuwe ondernemers, maar de permanente ­opslagboxen die nu op het plein staan, zullen niet terugkeren. Een plan waar de afgelopen ­jaren nooit eerder over is gesproken, aldus Van der Rijst.

De herinrichting van het Waterlooplein hangt samen met de verbouwing van de begane grond van het stadhuis. Het stadsbestuur besloot vlak voor de zomer dat de blinde gevel van de Stopera aan de kant van het plein, wordt opgebroken. Binnen komt een 'marktachtige opstelling' waar in ­Amsterdam gemaakte producten worden ­verkocht.

Te veel fietsverkopers
Ook het aanbod op de Waterloopleinmarkt moet volgens de plannen worden gereguleerd, terwijl ondernemers van oudsher vrij waren om te verkopen wat ze wilden. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk - een marktcommissie van handelaren is een optie - maar het is duidelijk dat het stadsdeel meer controle wil op het aanbod.

Zo wemelt het de laatste jaren van de fietsverkopers op de markt. "Er is een verschrikkelijk groot aanbod op de markt," zegt Van der Rijst. "Wij vinden ook dat er nu te veel fietsen worden verkocht, maar dat reguleert zich vanzelf. Een paar jaar geleden hadden we te veel kramen met dezelfde sieraden. Die zijn nu allemaal weer weg."

Drie dagen
De Marktvereniging Waterlooplein zal woensdagavond, bij de bijeenkomst op het stadhuis waar over de plannen wordt gesproken, zelf met voorstellen komen voor een mooier, beter en drukker plein.

De Marktvereniging wil onder meer dat er snel een herindeling komt en dat in ieder geval alle vaste kraamhouders er minimaal drie dagen in de week zijn. In het komende half jaar zal de definitieve besluitvorming plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden