'De Wallen zijn nog steeds het stiefkind van Amsterdam'

Ondernemers op de Wallen ondervinden vooral nadeel van Project 1012. Het wordt tijd dat te stoppen en met de ondernemers te communiceren, schrijft Cor van Dijk in zijn opiniestuk.

Beeld anp

In Het Parool van zaterdag 25 juli reageerde PvdA-gemeenteraadslid Dennis Boutkan, woordvoerder Project 1012 en prostitutie, op een opiniestuk van Louise en Martine Fokkens. Daar stellen de voormalige prostituees dat de aanpak van het gemeentebestuur de rosse buurt naar de knoppen heeft geholpen. De reactie van Boutkan had als kop 'Wallen aan de beterende hand'. Met enkele voorbeelden probeert het raadslid deze stelling te onderbouwen.

Als Ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal (OVOA) stellen wij vast dat de onderbouwing van Boutkan politiek gekleurd is, kennelijk om de voortgang van het prestigeproject 1012, dat uit de koker komt van de PvdA, aan de buitenwereld te verkopen. Het getuigt in elk geval van een gebrek aan kennis van de geschiedenis en de werkelijke situatie op de Wallen.

Man en paard
Project 1012, dat in 2007 is gestart, had onder andere als speerpunt het ontmantelen van de 'criminele infrastructuur' in het gebied. Maar welke panden bleken in criminele handen te zijn? Welke vermeende criminele organisaties op de Wallen zijn opgerold? Wie het weet mag het zeggen.

Onze ondernemersvereniging is hier heel stellig in: als je iets roept, noem dan man en paard. En als je het niet met feiten kunt onderbouwen, hou dan je mond en vertrouw op politie, justitie en de rechterlijke macht. Het door bestuurders geschetste beeld dat op de Wallen criminelen de baas zijn, is tot op de dag van vandaag nimmer publiekelijk genuanceerd of bijgesteld door de gemeente.

Boutkan heeft het over sekswerkers die uitgebuit worden en slachtoffer zijn van intimidatie en mensenhandel. Niemand op de Wallen is tegen de aanpak van dergelijke misstanden. Ook de ondernemers op de Oudezijds Achterburgwal zeer uitdrukkelijk niet.

Boutkan refereert in zijn stuk aan een twintigtal veroordelingen door de Amsterdamse rechter met betrekking tot mensenhandel en uitbuiting. Hoeveel gevallen daarvan rechtstreeks betrekking hebben op de Wallen, vertelt hij niet.

Boutkan pleit voor een 'harde aanpak' van de ijs- en wafelsalons om een nieuwe monocultuur te doorbreken. Enkele jaren geleden waren souvenirwinkels, headshops, minisupermarkten, speelhallen, smartshops, massagesalons, sekswinkels en seksinrichtingen nog speerpunt van deze aanpak. In Project 1012 werden deze functies als 'criminogeen' bestempeld. Nu heet dat: 'criminaliteit aantrekkend', wat in feite een nóg negatiever beeld oproept.

'Keerklepregeling'
Op de Wallen wordt nu tegen ijs- en wafelsalons, maar ook tegen kaaswinkels, de zogenaamde 'keerklepregeling' ingezet. Wij vangen als ondernemersvereniging signalen op van bewoners die twijfelen aan de geldstromen van ijsondernemers. Zelfs de voorzitter van de Ondernemersvereniging van Dam tot Stopera doet mee aan het criminaliseren van deze nieuwe ondernemers. Maar het zonder enig onderzoek aan de schandpaal nagelen van een hardwerkende, bonafide 'ijsondernemer', past niet bij een tolerant Amsterdam.

Boutkan beweert dat bewoners én ondernemers willen dat Amsterdam Project 1012 afmaakt. Maar met Project 1012 plaatste de gemeente het hele Wallengebied in een negatief daglicht en versterkte vooroordelen. Het gevolg hiervan was dat het bestaande bonafide ondernemers erg moeilijk werd gemaakt om op een normale manier te ondernemen. Banken wilden niet langer zaken doen en verzekeringsmaatschappijen beëindigden noodzakelijke verzekeringen. Het aantal coffeeshops en het aantal raambordelen werd teruggebracht. De straathandel - vaak agressief - is inmiddels terug in het gebied en illegale prostitutie viert hoogtij. Daarom dient Project 1012 te stoppen.

Regeltjes
Wat moet er dan wel gebeuren? In elk geval de buurt niet loslaten. Criminaliseer geen ondernemers en zadel hen niet op met allerlei regeltjes. Laat bestrijding van misstanden in de prostitutiebranche over aan politie en justitie en geef hier prioriteit aan. Laat de stem van de prostituees doorklinken in het beleid. Beschouw een raamexploitant niet als opsporingsambtenaar maar als ondernemer. Creëer geen lijsten met ongewenste bedrijven maar stimuleer gewenste functies.

En als laatste, maar zeker niet minst belangrijke oproep aan de gemeente: er dient beter te worden gecommuniceerd met ondernemers. Ondernemers en hun personeelsleden zijn immers 24/7 de ogen en oren van de buurt. Maak daar gebruik van om de buurt nu eens écht te leren kennen.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden