De Wallen krijgen vaste buurtschoonmaker

De Wallen krijgen hun eigen buurtschoonmaker. Voor stadsdeel Centrum bindt één persoon vanaf januari vijf avonden in de week de strijd aan met de rommel in het drukke en lastig schoon te maken gebied.

In allerlei hoeken en kieren en rond bomen blijft vuil liggen waar de grote veegwagens niet bij kunnen. Beeld Het Parool
In allerlei hoeken en kieren en rond bomen blijft vuil liggen waar de grote veegwagens niet bij kunnen.Beeld Het Parool

De Wallenschoonmaker is speciaal bedoeld voor de drukste dagen en de drukste tijdstippen, legt een woordvoerder van het stadsdeel uit. Dus: van woensdag tot en met zondag, 's avonds van zes uur tot half twaalf.

De buurtschoonmaker moet een vertrouwd gezicht worden op de Wallen, zowel voor de handhavers van het stadsdeel als de bewoners. "Op de tijden dat het ertoe doet houdt altijd een schoonmaker een oogje in het zeil. Op bepaalde momenten en bepaalde plekken is in dit gebied nu eenmaal iets extra's nodig om de buurt schoon te houden."

Viezer
De laatste jaren is de buurt snel viezer geworden, zo blijkt uit metingen van het gemeentelijke onderzoeksbureau OIS. Bewoners klagen over de overlast van zwerfvuil, die volgens hen te wijten is aan de snel toegenomen drukte en de handhaving die daarbij achterblijft.

Het stadsdeel heeft geld vrijgemaakt om voor twee jaar zo'n buurtschoonmaker aan te stellen. Daarvoor wordt binnenkort iemand aangewezen, die dan in de loop van volgende maand zal beginnen, met bureau Nieuwmarkt als uitvalsbasis.

Het voordeel van zo'n vaste schoonmaker is dat die de plekken herkent waar het afval zich ophoopt. Daar komt bij dat de hulp van de buurtschoonmaker kan worden ingeroepen op het moment dat het nodig is, terwijl de teams van gemeentereiniging hun vaste rondjes rijden.

Stofzuiger
Behalve de toegenomen drukte op De Wallen, is ook de wirwar van steegjes voor het stadsdeel reden om de buurt een eigen schoonmaker te geven. In allerlei hoeken en kieren en rond bomen blijft vuil liggen waar de grote veegwagens niet bij kunnen.

De Wallenschoonmaker krijgt daarom ook een speciaal veegwagentje met een soort stofzuiger die zelfs klein vuil tussen de tegels weghaalt. Na tienen gaat de stofzuiger uit, om geluidsoverlast te voorkomen.

Lees ook: De psychologie achter het zwerfvuil in de stad [+]

Het voordeel een vaste schoonmaker is dat die de plekken herkent waar het afval zich ophoopt. Beeld Floris Lok
Het voordeel een vaste schoonmaker is dat die de plekken herkent waar het afval zich ophoopt.Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden