De Waal weg als overheidscommissaris bij ING

Voormalig FNV-voorzitter Lodewijk de Waal stopt als commissaris bij ING. Dat maakte het bank- en verzekeringsconcern vrijdag bekend. De Waal trad in 2009 namens de overheid toe tot de raad van commissarissen nadat ING staatssteun had ontvangen.

Lodewijk de Waal Beeld anp
Lodewijk de WaalBeeld anp

President-commissaris Jeroen van der Veer bedankte De Waal voor zijn 'belangrijke bijdrages' als commissaris bij ING. Daarbij wees hij ook op de 'speciale en delicate positie' die de oud-vakbondsman als vertegenwoordiger van de overheid had.

De Waal zat onder meer in het beloningscomité, dat de salarissen van bestuurders vaststelt. Uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag blijkt dat topman Jan Hommen vorig jaar 1,35 miljoen euro aan salaris ontving, net zo veel als in 2011. ING keert geen bonussen uit aan bestuurders zolang niet alle staatssteun is terugbetaald.

Beloningen
De topbeloningen bij ING zijn sinds 2010 niet meer gestegen. Het bedrijf waarschuwt in het jaarverslag dat daardoor een gat is ontstaan met andere banken en dat dit 'op de lange termijn geen houdbare situatie' is. De raad van commissarissen beraadt zich op maatregelen om daar iets aan te doen.

De Nederlandse staat heeft besloten geen opvolger voor De Waal als overheidscommissaris voor te dragen. Wel is Tineke Bahlmann, die ook namens de overheid in de toezichthoudende raad zit, voorgedragen voor herbenoeming.

Ook Piet Klaver legt zijn functie als toezichthouder neer. Zijn andere werkzaamheden nemen te veel tijd en aandacht in beslag, aldus ING. Hij zat sinds 2006 in de raad van commissarissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden