PlusPS

De vuilnisbakhond: onweerstaanbaar, maar niet zonder risico

De 'vuilnisbakhond' - zwerfhond uit Zuid- of Oost-Europa - verovert de stad. Mensen vallen als een blok voor zijn uiterlijk, maar willen hem vooral redden. Hoe weet je wat je in huis haalt?

Marloes de Moor
Tom en Big van Femke Pasquino Beeld Mats van Soolingen
Tom en Big van Femke PasquinoBeeld Mats van Soolingen

Onweerstaanbaar zijn ze, met hun lieve, droeve koppies, hertachtige oren, hun windhondachtige voorkomen of ruwe vagebondvacht. De grappige mixjes en vuilnisbakhondjes zijn in Amsterdam in trek.

Vaak afkomstig uit landen als Portugal, Spanje, Griekenland en Roemenië doen ze hun naam eer aan; ze worden in hun thuisland geregeld letterlijk in de vuilnisbak gedumpt. Daarna belanden ze in asiels en worden uiteindelijk afgemaakt, tenzij iemand ze komt ophalen.

Dierenliefhebbers richtten stichtingen op om de honden naar Nederland te halen. En dat is in de stad te zien. Voorheen kon je hier de hondenpopulatie grofweg in verschillende stadsdelen onderbrengen.

Labradoedels en teckels in Zuid, de golden retriever op IJburg, pitbullachtigen buiten de Ring en in Noord, en mopshondjes en Franse bulletjes in het centrum. Anders is dat met de vuilnisbakhond. Die duikt overal in Amsterdam op.

Ook Sandra Bruins merkt dat als ze met haar Roemeense hond Budha door het Flevopark loopt. In korte tijd kwam ze verschillende baasjes tegen die óók een hond uit Roemenië hebben.

Angstig
"Ze herkennen Budha ook meteen als adoptiehond. Dat komt doordat deze honden wat schuwer en afwachtender zijn. Ze zien er niet zo gangbaar uit en hebben vaak een handzaam maatje; niet te groot en niet heel klein. Handig voor in Amsterdam. Het verbaast me niet dat mensen deze honden zo leuk vinden."

Bruins adopteerde dit jaar met haar gezin een hond uit Roemenië. Aanvankelijk was dat niet haar eerste wens. "Ik vroeg me af of het wel goed zou gaan. Je haalt een hond uit een heel ander land, ander klimaat, andere leefomstandigheden.

Kan zo'n dier wel aarden in Amsterdam? Een vriendin heeft een adoptiehond uit Griekenland en die had daar best wat problemen mee. De hond is erg angstig. Maar het leek ons mooi om een hond een beter leven te kunnen geven."

Ze zocht op verhuisdieren.nl, een matchingsite die baasjes en dieren aan elkaar koppelt. "Dat idee van herplaatsing sprak mij wel aan. Ik vond op deze site een Roemeense hond die al in Nederland bij een gastgezin verbleef." Bruins had er een goed gevoel over.

Sandra Bruins met haar gezin en hond Budha. '­­­­Het leek ons mooi om een hond een beter leven te kunnen geven' Beeld Mats van Soolingen
Sandra Bruins met haar gezin en hond Budha. '­­­­Het leek ons mooi om een hond een beter leven te kunnen geven'Beeld Mats van Soolingen

"De Stichting Wereldhonden, die deze hond aanbood, wist veel van het dier en begeleidde ons goed. Ik doorliep een telefonische screening, die bijna drie uur duurde. Van alles wilden ze weten; hoe onze dagen eruit zien, wat voor gezin we hebben. ­Alleen om te kijken of de hond wel écht bij ons paste."

Toen de familie Bruins de hond ging bekijken in Den Bosch klikte het meteen. "Het is een heel lieve, leuke, trouwe hond. Daar ben ik heel blij om, want je weet nooit helemaal zeker wat je in huis haalt. Dat zal ook sterk afhangen van de kwaliteit van de stichting waarmee je in zee gaat."

Twintig honden in een bestelbus
Op verhuisdieren.nl zijn 150 stichtingen die adoptiehonden aanbieden. De kosten zijn tussen de 200 en 350 euro, een chip, paspoort en een medische keuring inbegrepen. "Nu er zo veel stichtingen zijn, is het belangrijk goed op te letten dat de adoptie op de juiste ­manier gebeurt, want dat is niet altijd zo," zegt Femke Pasquino, initiatiefnemer van Stichting Verhuisdieren.nl.

Aan de stichtingen die adverteren op verhuisdieren.nl worden daarom strenge voorwaarden gesteld. Dat is noodzakelijk; er zijn ook organisaties die minder zorgvuldig te werk gaan en er uitsluitend op uit zijn geld te verdienen. Het is makkelijk in Polen of Roemenië twintig honden in een bestelbus gooien en naar Nederland te rijden om ze te verkopen. Dat is big business. Pasquino accepteert dan ook geen organisaties die commerciële belangen hebben.

"De achtergrond en eventuele gedragsproblemen van de hond moeten worden vermeld in het profiel. Ook vinden wij het belangrijk dat de hond in een gastgezin en niet in een asiel verblijft. Zo is er ook een vangnet (opvang in een gastgezin) voor als het onverhoopt niet mocht klikken tussen het baasje en de hond."

Keerzijdes
En dat is bepaald niet ondenkbaar. Ook Pasquino ziet de opmars van de vuilnisbakhond in Amsterdam, terwijl de drukke stad niet in alle gevallen de beste plek is voor een adoptiehond. "Mensen leven bewuster en maken daardoor bewustere keuzes. Oók bij de aanschaf van een huisdier. Ze willen zo'n hond redden, hem een tweede kans ­geven. Dat is prachtig. De dieren kunnen hierdoor een ­beter leven krijgen."

Toch zitten er volgens Pasquino ook keerzijdes aan. "Veel mensen doen dit met de beste bedoelingen, maar realiseren zich soms niet wat ze in huis halen. Honden die uit het buitenland komen, kunnen problemen geven. Ze hebben veel meegemaakt, zijn straathonden geweest, leefden wild op het platteland of aan een ketting."

"Een straathond van het platteland in Roemenië midden in Amsterdam herplaatsen is niet handig. Een hond die altijd in een roedel heeft geleefd, vindt het lastig om ineens alleen te zijn. Ook kunnen ze een traumatische achtergrond, verlatingsangst of andere angststoornissen hebben. Allemaal dingen waarmee je rekening moet houden," aldus Pasquino.

Aan de ketting op straat
Dat dat mis kan gaan, ziet Karin Amstutz van Dieren­opvang Amsterdam, die in het asiel met enige regelmaat adoptiehonden binnen krijgt. Ze zijn dan vaak angstig (voor mensen of het verkeer), agressief of kunnen niet alleen zijn.

Femke Pasquino met haar Big (bruin) en Tom. 'Ze hebben veel meegemaakt; leefden wild op het platteland of aan een ketting' Beeld Mats van Soolingen
Femke Pasquino met haar Big (bruin) en Tom. 'Ze hebben veel meegemaakt; leefden wild op het platteland of aan een ketting'Beeld Mats van Soolingen

"Mensen die een hond uit het buitenland adopteren, kiezen in veel gevallen voor het uiterlijk van de hond of willen een dier redden. Soms zijn ze dan overdonderd door de hoeveelheid problemen die ze tegenkomen en willen ze er toch vanaf. Sommige organisaties lossen dat goed op en doen uitgebreid aan nazorg, anderen laten hun klanten een beetje in de kou staan."

"Wij komen uiteraard alleen gevallen tegen waarbij het niet goed gaat," zegt ze. "Ongetwijfeld zal het ook vaak wél soepel verlopen."

Vriend voor het leven
Pasquino heeft een straathond uit Portugal geadopteerd. Inmiddels de liefste hond die ze zich wensen kan, maar aanvankelijk ook erg angstig. "Big had daar alleen aan de ketting op straat geleefd. Dat heeft hem erg angstig gemaakt. Hij had nooit met een balletje gespeeld en was er bang voor; dacht dat hij werd aangevallen. Als ik hem in de auto zette, werd hij doodsbang. Niet zo gek; auto's scheurden toen hij nog aan de ketting stond altijd rakelings langs hem heen."

Dat Femke Pasquino al een hond had, bleek een groot voordeel te zijn. "Hij kopieerde het gedrag van mijn hond en leerde daardoor te spelen en minder bang te zijn. Nu gaat het heel goed met Big; hij is een leuke, lieve, sociale hond." Dat zal de vuilnisbakhond mede zo populair ­maken. "Als je zijn vertrouwen eenmaal hebt, is hij enorm trouw en heb je een vriend voor het leven."

11.310 zwerfhonden

Volgens de meest recente cijfers van Stray AFP (Animal Foundation Platform) zijn in 2015 zo’n 11.310 buitenlandse zwerfhonden naar Nederland gekomen via stichtingen die zich inzetten voor straathonden. In 2012, toen Stray AFP begon met tellen, waren dat nog 8261 zwerfhonden.

De meeste honden komen uit Zuid-Europa (Spanje, Griekenland) en Oost-Europa (Roemenië, Bulgarije).

In Nederland houden in totaal 200 stichtingen zich bezig met zwerfhonden uit het buitenland.

www.verhuisdieren.nl

Tips voor bij de adoptie

- Kijk of de hond gechipt, gevaccineerd is en in bezit van een gezondheidsverklaring.

- Neem de tijd om in een proefperiode kennis te maken met het dier. Een goede stichting biedt die mogelijkheid en heeft een vangnet voor als het niet gaat.

- Vraag naar de achtergrond van het dier en kijk of eventuele gedrags­problemen, zoals angsten, worden vermeld in het profiel.

- Volg een socialisatiecursus of gedragstraining bij een hondenexpert, zoals Ulrike Meder: dogrelate.nl. Een gewone puppycursus sluit niet aan.

- Kies bij voorkeur voor een adoptiehond als je ervaring hebt met honden.

- Zorg dat de hond past bij de omgeving waar je woont.

- Wees eerlijk tegenover jezelf: ben je er wel echt geschikt voor?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden