Reza Kartosen-Wong. Beeld Artur Krynicki
Reza Kartosen-Wong.Beeld Artur Krynicki

De VS is net zo goed gevaarlijk in de regio

PlusReza Kartosen-Wong

Zaterdag bekende het Iraanse leiderschap dat de woensdag verongelukte Oekraïense Boeing 737 toch door het Iraanse leger was neergehaald. Die mogelijkheid had het Iraanse regime in eerste instantie heftig ontkend. Maar naarmate de bewijzen voor een fatale fout van het Iraanse leger zich opstapelden, moest Iran wel toegeven dat er sprake was van een ‘onvergeeflijke vergissing’. President Rohani betuigde diepe spijt en het leger gaf aan dat de schuldigen zich moeten verantwoorden.

De Iraanse leiders wisten woensdag al dat vlucht 752 was getroffen door een Iraanse raket. Het is verwerpelijk dat zij niet meteen schuld bekenden en de nabestaanden eerst hebben voorgelogen. Maar Iran heeft nu in ieder geval toegegeven verantwoordelijk te zijn.

Dat kan niet worden gezegd van Rusland inzake MH17. En de VS heeft nog steeds geen juridische aansprakelijkheid geaccepteerd en Iran formele excuses aangeboden voor het neerhalen van een Iraanse Airbus in 1988, waarbij 290 inzittenden omkwamen. Onderzoek wees uit dat de Iraanse piloten niets te verwijten viel; de bemanning van de Amerikaanse kruiser USS Vincennes handelde onverantwoord en agressief.

De VS en Iran vechten al decennia om controle over de regio, beide landen hebben (veel) bloed aan hun handen. Toch bestaat in Nederlandse media het beeld van Iran als ultieme bad guy. Terwijl de VS net zo goed een gevaar vormt voor de regio. Daar waarschuwt voormalig legerkolonel Lawrence Wilkerson ook voor in een interview met de progressieve zender Democracy Now!, naar aanleiding van de Amerikaanse moordaanslag op de Iraanse generaal Soleimani.

Wilkerson was in 2003 als stafchef van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell medeverantwoordelijk voor het ‘verkopen van de foute oorlog met Irak’, zoals hij dat nu verwoordt. Hij vertelt dat Iran de VS al sinds de inval in Afghanistan helpt in de strijd tegen de Taliban, Al Qaida en IS. Wilkerson waarschuwt dat het Amerikaanse leiderschap opnieuw een foute oorlog wil verkopen – ditmaal met Iran.

“America exists today to make war,” stelt hij veelzeggend en onheilspellend. Het heeft volgens hem direct te maken met de invloed en belangen van het militair-industrieel complex waar Trump en zijn trawanten onderdeel van zijn. Naast Trumps dreigende impeachment en de naderende verkiezingen verklaart dat waarom Trump als een dolle hond tekeer gaat in het Midden-Oosten en zijn bondgenoten in gevaar brengt.

Amerikaanse haviken azen al jaren op regime change in Iran via economische sancties en militaire acties. Zo op het eerste gezicht lijkt dat voor veel mensen in Iran en omringende landen wenselijk te zijn. De veiligheid van het Westen is ook gebaat bij regime change – in de VS. Maar dan ditmaal geen regime change gestuurd en gefaciliteerd door Russische entiteiten.

Reza Kartosen-Wong is mediawetenschapper en publicist. Elke maandag schrijft hij een column voor Het Parool.

Reageren? reza@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden