De Vries op derde plaats senaat

ZWOLLE - Het PvdA-congres in Zwolle heeft zaterdag Klaas de Vries op de derde plaats van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen gezet. Hij versloeg de door het partijbestuur op drie geplaatste Simon van Driel met 1056 tegen 107 stemmen.De Vries, voormalig minister en Tweede Kamerlid, was door het PvdA-bestuur op een onverkiesbare 23e plaats gezet en trok zich daarop terug. Een actie vanuit een groot aantal PvdA-afdelingen om hem op drie te krijgen, had zaterdag echter succes.

De Vries noemde het in een eerste reactie ''fantastisch'' dat de actie is geslaagd. Hij toonde zich zeer tevreden met zijn verkiezing en met de enorme meerderheid. De toekomstige senator vond het bijzonder om zo op de lijst te worden gezet. Hij zei de afgelopen weken veel steun te hebben ervaren vanuit zijn partij ''en daar ben ik heel blij mee.''

Negentien zetels

Woordvoerders van partij-afdelingen prezen de oud-minister en oud-Kamerlid onder meer om zijn weerstand tegen VVD-minister Rita Verdonk ''die hij alle hoeken van de Kamer liet zien.'' Ook vonden ze dat De Vries de basis heeft gelegd voor het pardon waar het nieuwe kabinet mee komt voor asielzoekers.

Een commissie onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven had de lijst voor de Eerste Kamer opgesteld. Zij verdedigde de keuze om zittende senatoren hoger op de lijst zetten en om en om een vrouw en man te plaatsen. Het partijbestuur had de lijst overgenomen maar liet het aan het congres over om een oordeel te geven.

Door de verkiezing van De Vries schuift tegenkandidaat Simon van Driel een plaatsje op. Ook anderen komen iets lager, onder wie oud-Kamerlid Peter Rehwinkel, die nu op acht staat. Fractievoorzitter blijft Han Noten en nummer twee is Margriet Meindertsma. De PvdA heeft nu negentien zetels in de Eerste Kamer maar ze verwacht dat resultaat niet te kunnen evenaren. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden