De Vries doet stapje terug in campagne wegens affaire

taatssecretaris Jack de Vries. Foto ANP Beeld
taatssecretaris Jack de Vries. Foto ANP

DEN HAAG - Pijnlijk voor het CDA. Midden in de verkiezingscampagne moet staatssecretaris van Defensie Jack de Vries erkennen dat hij een buitenechtelijke relatie heeft met een ondergeschikte. Hij blijft wel op zijn post maar doet in de campagne een stapje terug.

De reactie op de liefdesaffaire van Jack de Vries is er bij CDA'ers goed ingehamerd. ''Het is een privéaangelegenheid'', stelde minister-president Jan Peter Balkenende dinsdag. Ook andere CDA'ers hielden zich aan deze tekst.

De premier heeft al diverse gesprekken met zijn staatssecretaris gevoerd over de affaire. Hij weigerde te zeggen of hij vindt dat De Vries, zijn vertrouweling van het eerste uur, kan aanblijven als staatssecretaris. ''Hij heeft tijd nodig om een oplossing te zoeken voor zijn privéproblemen. Dat respecteer ik'', herhaalde Balkenende dinsdag een paar keer.

De premier antwoordt niet op de vraag of het aanzien van zijn partij, die steevast hamert op normen en waarden, nu is geschaad. De Vries is behalve staatssecretaris ook de nummer 15 op de CDA-kandidatenlijst. Hij blijft op die lijst staan, aldus de woordvoerder van partijvoorzitter Peter van Heeswijk. Verder betitelt ook hij het als een 'privékwestie'.

Dinsdag moest De Vries met een verklaring komen over zijn privéleven. Er was bekend geworden dat hij al weken niet meer bij zijn gezin woont maar in een kazerne. Omdat zijn woning aan hoge veiligheidseisen moet voldoen, kon hij op korte termijn niet zomaar overal terecht.

De Vries betreurt het dat zijn privéproblemen naar buiten zijn gekomen, vooral voor zijn gezin en naaste omgeving. ''Ik erken dat de oorzaak is gelegen in een relatie op de werkvloer. Om die reden is al eerder besloten deze werkverhouding te beëindigen. Ik wil de komende tijd gebruiken om te zoeken naar een goede oplossing voor onze privésituatie'', liet hij weten.

De Vries blijft gewoon werken als staatssecretaris. De vrouwmet wie hij een affaire heeft, een persoonlijk medewerkster, is binnen het ministerie overgeplaatst. Volgens militaire vakbonden past deze maatregel binnen de lijn die Defensie hanteert voor relaties op de werkvloer. ''Als een superieur een verhouding krijgt met een ondergeschikte en ze werken in dezelfde eenheid moet dat worden gemeld aan de leiding. Die gedragscode geldt ook voor bewindslieden'', zegt voorzitter Jean Debie van de VBM/NOV. De twee worden dan uit elkaar geplaatst, zoals nu is gebeurd. Een woordvoerster van de staatssecretaris zegt echter dat zij zo'n gedragscode niet kent.

Probleem bij deze affaire is dat De Vries als bewindspersoon hoe dan ook haar superieur blijft zo lang de vrouw bij Defensie werkt, zegt Wim van de Burg van de AFMP/FNV. Dat De Vries aanblijft als bewindspersoon en zij elders moet gaan werken, is volgens hem in deze situatie de meest eenvoudige oplossing. ''Al is het misschien moreel niet helemaal goed te verdedigen.'' De vrouw is enkele weken geleden overgeplaatst, aldus Defensie.

De Vries had dinsdagmiddag in de Tweede Kamer moeten verschijnen tijdens het Vragenuurtje om te antwoorden op vragen over de nieuwe veteranenwet. Hij kwam niet zelf maar liet minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) de honneurs waarnemen. Vakbondsvoorzitter Van den Burg: ''Dat hij zelf niet komt, geeft aan dat de staatssecretaris wordt gehinderd in zijn functioneren.''

Bovendien is dat niet de strategie die De Vries als spindoctor zou hebben gevolgd. Onaangenaam nieuws ebt het snelste weg, als je even doorbijt en zelf lastige vragen beantwoordt. Dan is de sjeu er vlug vanaf. Zelfs als je iets hebt gedaan dat indruist tegen de mores van je partij. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden