De vrede is in Libië nog lang niet getekend
De Libische krijgsheer Khalifa Haftar gaat door met zijn militaire operaties. Hij verwierp donderdag een oproep tot een staakt-het-vuren van presidenten Erdogan (Turkije) en Poetin (Rusland).
“We verwelkomen Poetins oproep tot een staakt-het-vuren. Onze strijd tegen terroristische organisaties die Tripoli in beslag hebben genomen en steun hebben gekregen van sommige landen, zal echter tot het einde worden voortgezet,” zei Haftars woordvoerder Ahmad al-Mesmari in een video die werd gepubliceerd op sociale media.
Woensdag drongen Erdogan en Poetin aan op een wapenstilstand in Libië met ingang van 12 januari. De door de Verenigde Naties gesteunde regering in Tripoli verwelkomde de oproep tot staakt-het-vuren.
Sinds de verdrijving van wijlen leider Muammar Kadhafi in 2011 is Libië in twee machtsblokken verdeeld. Het blok van Haftar in Oost-Libië wordt ondersteund door onder meer Egypte, Rusland en Frankrijk. Het andere blok, in Tripoli, is internationaal erkend door de VN en krijgt hulp van onder meer Turkije en Italië. President Erdogan kondigde eind vorige maand aan troepen te sturen ter ondersteuning van de regering van Fayez al-Sarraj.
Offensief
De troepen van krijgsheer Haftar lanceerden in april een voortvarend offensief tegen de hoofdstad Tripoli, de zetel van de door de VN erkende regering. Deze week namen de milities van Haftar nog de belangrijke kuststad Sirte in.
Ook de EU drong deze week aan op een wapenstilstand. De poging van de Italiaanse premier Giuseppe Conte om een bemiddelende rol tussen de twee strijdende partijen in Libië te spelen liep echter op een fiasco uit. Hij had zowel premier Al-Serraj als Haftar in Rome uitgenodigd. Toen Al-Serraj vernam dat Haftar ook aanwezig zou zijn bij de gesprekken, weigerde hij echter langs te komen.
Volgens de VN zijn in de strijd in Libië inmiddels meer dan 200 burgers gedood en hebben meer dan 128.000 mensen hun huizen moeten ontvluchten vanwege het conflict.