Plus

De vrede is getekend rond Stadshart Amstelveen

Stadshart Amstelveen gaat toch op de schop. Eigenaar Unibail-Rodamco en de gemeente Amstelveen zijn het eens geworden over een grootschalige renovatie, waarvoor 200 miljoen euro opzij is gezet. Het centrum wordt uitgebreid en delen worden overkapt.

Herman Stil
Winkelcentrum Stadshart in Amstelveen wacht een grote verbouwing. Beeld Julie Hrudova
Winkelcentrum Stadshart in Amstelveen wacht een grote verbouwing.Beeld Julie Hrudova

De Franse winkelcentrumgigant wil Stadshart Amstelveen al jaren grootschalig opknappen.

Het winkelcentrum, dat jaarlijks meer dan tien miljoen bezoekers trekt, is nu twintig jaar oud, maar gebaseerd op het oorspronkelijke stratenplan van 1960. Wie er doorheen loopt voelt die historie haarfijn aan.

Unibail wil al jaren niets liever dan de losse delen van zijn bezit aan elkaar klinken, maar vond bij grootschalige plannen tot nu de gemeente of verontruste bewoners op zijn pad. Nu is de vrede getekend met de gemeente en worden volgens Unibail bewoners bij de plannen betrokken.

Het beursgenoteerde bedrijf heeft rond de 200 miljoen euro klaargezet voor de complete opknapbeurt van het Stadshart. "We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we willen investeren," zegt topman Otto Ambagtsheer van Unibail-Rodamco Benelux. "Anderen zitten ook niet stil."

Zo ontbreekt het volgens hem in het Stadshart aan voldoende horeca en verpozing. Ook moeten er meer lokaal aanbod en versproducten te koop worden aangeboden.

"Een winkelcentrum draait, in tegenstelling tot 20 jaar geleden, niet meer alleen om winkelen. Het aanbod van verswinkels en horeca is vlees noch vis. We willen meer lokaal aanbod," zegt Ambagtsheer.

Pleintjes overdekt
"We willen nu de twee grote delen van het winkelcentrum dichter bij elkaar brengen, om het niemandsland aantrekkelijk te maken," aldus de topman van Unibail.

Zo wordt een van de pleintjes overdekt, zodat de Hema en C&A aan elkaar worden geklonken. "We gaan later dit jaar een deel van de openbare ruimte overkappen tot marktplein met verszaken en horeca."

Ook de belangrijke winkelblokken Binnenhof en Rembrandthof worden beter op elkaar aangesloten. "We doen dat door aan beide kanten van de straat de winkels flink uit te breiden. We gaan ook met winkels schuiven, zodat er juist voor grote winkelketens aantrekkelijke winkelruimte ontstaat."

Zowel de grote internationale winkelkketens als lokale winkeliers staan te trappelen om zich in het Stadshart te vestigen. "Nu ontbreekt daarvoor de ruimte."

Voor Unibail-Rodamco is het een eerste stap in de grootschalige vernieuwing van het Stadshart, een van de drukst bezochte winkelcentra van Nederland. Het bedrijf ontwikkelt ook plannen voor een ander deel van het centrum, het Buitenplein.

"Momenteel wordt het voormalige V&D-pand door eigenaar ASR gerenoveerd voor een Hudson's Bay. Ons gebied sluit daar straks niet goed op aan. Daar gaan we nu plannen voor maken. Goed mogelijk dat we ook daar aan een overkapping denken."

Uiteindelijk zal ook het oudste deel van het Stadshart, het Binnenhof, worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Eerder leidden die plannen tot ophef, omdat boven de winkels mensen wonen.

Het beoogde nieuwe Stadshart Beeld -
Het beoogde nieuwe StadshartBeeld -

Cultuur

Een dependance van het Rijksmuseum of de Hermitage. Het cultuurgehalte van Amstelveen moet volgens gemeente en stadsharteigenaar verder omhoog.

"We hebben met het CoBrA museum, en Schouwburg Amstelveen al een mooi aanbod, maar het is nog niet voldoende om de Amstelvener in Amstelveen te houden," zegt Stadshartwethouder Herbert Raat. "Amstelveen groeit toch richting de 100.000 inwoners. Met alle drukte in Amsterdam, moeten ook wij onze verantwoordelijkheid nemen."

"Een extra museum is welkom, maar er moet ook een bioscoop komen. Als ik Amstelveense jongeren spreek, dan is dat waar zij naar vragen." Raat gaat binnenkort weer met bioscoopketen Pathé in gesprek, die eerder interesse toonde in een Amstelveense megabioscoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden