Column

De vraag is: wil je met geweld je land verdedigen?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman. Beeld Het Parool
Theodor Holman.Beeld Het Parool

Een Nederlands meisje van Marokkaanse afkomst schreef een column waarin ze betoogde dat ze zich eigenlijk geen Nederlandse meer voelde.

Ik dacht: voel ik me eigenlijk Nederlander? Wat voel je dan?

Ik heb vroeger wel beweerd, dat ik feitelijk een Amerikaan was: ik las Amerikaanse schrijvers, droeg Amerikaanse kleren, luisterde naar Americana, en had allemaal Amerikaanse producten in huis. Tegenwoordig komen die kleren en spullen meestal uit China, lees ik meer Duitse kranten dan Nederlandse, kijk ik meer naar de Duitse tv (en TV5) dan naar de Nederlandse, maar een Duitser of een Chinees of een Fransoos voel ik me niet. En een Amerikaan ook niet. Dus ik zal me vermoedelijk wel een Nederlander voelen, al weet ik bij God niet hoe dat voelt.

Of ik wil of niet: ik ben een Nederlander.

Mijn vader vertelde wel eens dat hij het kamp in ging als iemand met een grote bewondering voor the English way of life, maar dat hij al na een paar weken de Tommies net zo haatte als de Jappen omdat de Britten het voortdurend hadden over those bloody Dutch!

Mijn moeder - geïnterneerd in een ander kamp - had precies de tegenovergestelde ervaring en had in gevangenschap bewondering voor de Engelse vrouwen gekregen die voortdurend hun hoge morele normen naleefden en de Japanners constant op hun manieren aansprak in de wetenschap dat ze daarvoor slaag zouden krijgen. Aan die moraliteit ontleenden ze ook hun moed.

Na de oorlog ben ik opgevoed vanuit een mentaliteit me overal thuis te voelen, wat denk ik wel gelukt is, al wil ik nergens heen.

De vraag is: wil je uiteindelijk met geweld je land verdedigen, en waarom?

Ja, ik wil dat. Er zijn plekken op de wereld die ik mooier vind, maar je wilt het land verdedigen waar je het meest tot je recht komt. Ik wil mijn taal verdedigen, mijn manier van leven en denken.

Dat kan toch ook in Frankrijk, of Amerika? Ja - die landen zou ik ook kunnen verdedigen. Maar als Frankrijk (of Amerika) Nederland zou aanvallen, zou ik toch Nederland verdedigen. Ik kan hier het bes­te uit de voeten. Niet alleen heb ik hier, als ik er een meerderheid voor krijg, het recht alles te veranderen, ik kan dat in dit land ook het beste.

Ik ben tevreden als slak met Nederland als het huisje op mijn rug.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden