Plus

De vraag blijft: hoe groot is de groep besmette Nederlanders echt?

Nederland telt 106 coronadoden. Formeel zijn er bijna drieduizend besmettingen, maar hoeveel mensen hebben het virus nog meer? Eerste steekproeven geven een voorzichtig beeld. 

Duizend rode rozen bij de Sint-Servatiuskerk in Erp. Door het coronavirus zijn zeven inwoners van het Brabantse dorp overleden.  Beeld ANP
Duizend rode rozen bij de Sint-Servatiuskerk in Erp. Door het coronavirus zijn zeven inwoners van het Brabantse dorp overleden.Beeld ANP

Je kent het wel: je hebt een nieuwe auto – laten we zeggen een rode Renault Clio. En dan zie je precies die auto te pas en te onpas, overal eigenlijk. Zijn er dan ineens meer van zulke Clio’s? Vast niet, maar nu let je er extra op, en denkt je brein dat er meer zijn.

Volgens vergelijkbaar psychologisch proces zal menigeen nu bij een kuch, snotneus of schraperige keel denken: heb ik corona? Het gaat nergens anders over in het nieuws, mensen zien gevallen om zich heen, en dus treedt dit Clio-effect op, zien huisartsen in het hele land. Een zelftest bestaat (nog) niet, mensen met griepverschijnselen melden zich bij de dokter, zoveel dat er nu formeel ook een griepepidemie heerst.

Afgelopen week kwamen 107 mensen naar een van de tientallen speciale peilstations voor een test, meldde onderzoeksinstituut Nivel zaterdag. Wat bleek? 17 procent van de mensen had een gewone griepvariant, 8 procent had corona.

Piramide

Volgens de laatste update van het RIVM telt Nederland nu 106 overleden coronapatiënten, 643 mensen liggen met het virus in een ziekenhuis, officieel zijn er 2994 mensen met corona, al wordt lang niet iedereen getest. Er zijn ook aanwijzingen dat het virus al sneller rondgaat. Het RIVM noemde de aantallen al ‘de top van de piramide’, en steekproeven in het land lijken dit piramidemodel te staven. Zo testte het Rotterdamse Erasmus MC tot dusver 1100 medewerkers met (lichte) klachten, 6 procent (zo’n 66) bleken positief. Hoe zij eraan toe zijn, wil de woordvoerder van het ziekenhuis niet zeggen, maar ze blijven thuis en dat gebeurt alleen bij milde klachten. Opvallend in deze: geen van deze ziekenhuismedewerkers liep corona op het werk op, zo blijkt uit de tests naar ‘het dna’ van het virus.

En het UMC Utrecht testte ook verkouden medewerkers, schreef De Volkskrant, en daaruit bleek dat maar liefst tien procent van hen besmet was. Bij een eerdere steekproef in de Brabantse ziekenhuizen had 4 procent van de medewerkers met klachten het virus.

Deze uitkomsten kun je niet zomaar projecteren op het hele land, maar de vraag rijst wel of de groep corona-gevallen zonder (heftige) klachten niet veel groter is. Dat lijkt een doemscenario misschien, in tijden dat we dagelijks met buikpijn wachten op het slechtnieuwsbericht met sterftecijfers van het RIVM. Maar het is niet per se beroerd, schetst hoogleraar theoretische epidemiologie Hans Heesterbeek (Universiteit Utrecht). “Zeker als ze milde klachten hebben, kan het een lichtpuntje zijn. Als een grote groep Nederlanders op deze manier, misschien zonder het zelf te weten, besmet is geraakt, dan groei je langzaam naar die groepsimmuniteit toe. Maar daarom blijft het belangrijk dat je de kwetsbare groep beschermt en afstand tot hen neemt.”

Infectieradar

Wetenschappers proberen ondertussen vat te krijgen op de totale coronapopulatie. Het RIVM peilt mensen met de ‘infectieradar’, bloedbank Sanquin gaat de komende tijd tienduizend bloedstaaltjes testen op de aanwezigheid van antistoffen tegen het virus. De uitslag van dit onderzoek moet binnen ‘twee tot vier weken’ binnen zijn.

Dan zal helder worden of het coronavirus inderdaad door het land raast en de meeste patiënten met milde klachten opzadelt. Heesterbeek: “Maar nu is nog zoveel onzeker. We weten dus niet hoe groot de groep besmette Nederlanders is, we weten niet exact hoe besmettelijk het is. Dus voorlopig geldt: houd afstand, heb zo min mogelijk fysiek contact, maak goed schoon.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden