De volkswijk is aan het verdwijnen in Noord

In hoog tempo verandert Amsterdam-Noord van samenstelling. Van alle kopers en huurders die in het stadsdeel neerstrijken, bestaat bijna de helft uit studenten en hoogopgeleide werkenden.

Patrick Meershoek
Ook de zelfbouwkavels in de Monnikskapstraat in Buiksloterham zijn razend populair Beeld Jean-Pierre Jans
Ook de zelfbouwkavels in de Monnikskapstraat in Buiksloterham zijn razend populairBeeld Jean-Pierre Jans

Op verzoek van stadsdeel Noord heeft de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in het rapport Veranderend Noord de gevolgen van de vele nieuwbouw in kaart gebracht.

De laatste jaren kwamen er 1650 woningen bij, onder meer op Overhoeks, De Bongerd, Elzenhagen en Buiksloterham, en er staan nog duizenden woningen op het programma.

De nieuwbouw in Noord oefent een grote aantrekkingskracht op de nieuwe stedelingen, ­zoals de onderzoekers van OIS de groep van ­studenten en veelal hoogopgeleide en goed verdienende burgers noemt. Zij maakten tien jaar geleden nog geen tien procent uit van de nieuwkomers in het stadsdeel; het afgelopen jaar was dat 46 procent.

Breuk met verleden
Daarmee groeit ook de gemiddelde koopkracht van de Noorderlingen. Van elke tien mensen die de laatste jaren een nieuwbouwwoning hebben betrokken, hebben er vier een inkomen van minstens twee keer modaal.

Onderzoekster Hester Booi: "Het is een proces dat we eerder in Oost en West hebben kunnen zien. Nu voegt ook Noord zich nadrukkelijk in dat rijtje."

De ontwikkeling betekent een breuk met het verleden. Tien jaar geleden was Noord nog vooral in trek bij migrantengezinnen, die in het stadsdeel een betaalbare huurwoning konden vinden.

Nu zijn het vooral autochtonen met een sterke sociaaleconomische positie die een woning in de nieuwbouw of de oudbouw kopen.

Zorgen om 'gewone Noorderling'
Samen met de verkoop van grote aantallen bestaande corporatiewoningen zorgt de nieuwbouw voor een drastische verandering op de woningmarkt.

Het percentage koopwoningen groeide in tien jaar van 17 naar 29, het percentage sociale huur slonk van 80 naar 62. Het aanbod van particuliere huur groeit in Noord sneller dan in de rest van de stad. Het betreft woningen met een huur vanaf 900 euro per maand.

Binnen de bestuurscommissie Amsterdam-Noord zijn er zorgen over de bereikbaarheid van woonruimte voor 'gewone Noorderlingen'. Tot enkele jaren geleden lukte het jongeren nog wel om het ouderlijk huis te verruilen voor een eigen woning in het stadsdeel, maar dat wordt steeds moeilijker. Booi: "Er is nu veel meer concurrentie op de markt. Goedkope koopwoningen zullen schaars worden."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden