De Volewijckers keren (nog) niet terug in Noord

Voetbalclub d.v.c. Buiksloot uit Noord heet in ieder geval de komende twee weken nog zo. Een stemming over een nieuwe naam trok maandagavond te weinig bezoekers om daadwerkelijk gehouden te worden.

Een jeugdspeler van d.v.c. Buiksloot (midden) in actie tegen SDZ uit West. Beeld Marcel Israel
Een jeugdspeler van d.v.c. Buiksloot (midden) in actie tegen SDZ uit West.Beeld Marcel Israel

Op de Algemene Ledenvergadering op sportpark Buiksloterbanne kwamen maandag niet meer dan 106 leden af. Te weinig om de gewenste meerderheid van tweederde te vormen, die voor of tegen een naamsverandering kon stemmen. Wel is besloten dat de leden van d.v.c. Buiksloot opnieuw bijeen zullen komen, op zijn vroegst over twee weken. Volgens de statuten hoeft dan niet tweederde van de leden aanwezig te zijn.

De amateurclub ontstond vijf jaar geleden na een fusie tussen DWV en voormalig eredivisionist De Volewijckers, in 1944 nog kampioen van Nederland. DWV had financiële motieven om samen te gaan, terwijl De Volewijckers vooral op sportief vlak niet meer de oude waren.

De nieuwe club heeft het sindsdien niet makkelijk. Buiksloot heeft op het moment van schrijven nog 390 leden over, waar het er ten tijde van de samensmelting meer dan duizend waren.

Jonker
Onder aanvoering van proftrainer en lid van de club Andries Jonker ontstond het plan de naam A.S.V. De Volewijckers in ere te herstellen, om met een schone lei te kunnen beginnen. Jonker, die tot en met 2017 hoofdtrainer was van Bundesliga-club VFL Wolfsburg, kreeg een groot deel van het huidig bestuur van d.v.c. Buiksloot achter zijn plan, maar zag dat zich ook een kamp van felle tegenstanders vormde binnen de club.

Voormalig voorzitter Peter van Splunter noemde de plannen van Jonker in Het Parool 'hol en weinig concreet'. 'Jonker mist historisch besef. Zijn droomwereld met honderden supporters bij thuiswedstijden is voetbalnostalgie.'

Het conflict zou maandagavond beslecht worden maar is dus uitgesteld. De komende weken moeten uitwijzen of dat uitstel blijft, of afstel wordt. Journalist, schrijver en Buiksloot-lid Nick Klaessens was maandag wel aanwezig. "Wel weer typisch voor deze club", merkt hij op.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden