PlusBlikvangers

De vogel van Picasso heet in de volksmond De vis. Met pootjes.

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme ­beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Dit keer: Figure découpée.

Picasso, die het beeld van Nesjar nooit met ­eigen ogen zag, maakte een vogel Beeld Carly Wollaert
Picasso, die het beeld van Nesjar nooit met ­eigen ogen zag, maakte een vogelBeeld Carly Wollaert

Het beeld zit in je geheugen. In het collectieve geheugen van de Amsterdammer. Want er is geen Amsterdammer die nooit in het Vondelpark is geweest. Het beeld staat er al zo lang dat we er bijna gedachteloos aan voorbijfietsen of -lopen.

Het beeld van Picasso.

Op het grasveld tussen de Grote Vijver en de Schapenweide staat het betonnen sculptuur. Er staat geen bordje bij, en ook op de achterkant van het beeld staat niet aangegeven wie de ­kunstenaar is of wat de naam van het beeld is.

Honderdjarig bestaan
Het beeld heet Figure Découpée en staat sinds 1965 in het Vondelpark. In dat jaar werd er ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het park een beeldententoonstelling georganiseerd. De toenmalige directeur van het Stedelijk Museum, Willem Sandberg, was de samensteller van de tentoonstelling en wist veel beroemde kunstenaars over te halen met een beeld te exposeren: Ossip Zadkine, Henry ­Moore, Jacques Lipchitz. En Picasso.

Al was het beeld waar hij mee op de proppen kwam niet door hem gemaakt. De Noorse kunstenaar Carl Nesjar was daar verantwoordelijk voor (en kreeg er 30.000 gulden voor). Picasso had, van blik, een decimeters grote ­versie gemaakt.

Nesjar vergrootte het tot zeven meter, en voerde het uit in wit beton met gegraveerde lijnen. Wie van dichtbij gaat kijken, ziet bovendien dat het beton zwart gespikkeld is.

Het vissenbeeld
Picasso, die het beeld van Nesjar nooit met ­eigen ogen zag, maakte een vogel. En omdat hij geen boodschap had aan realisme, gooide hij de anatomie overhoop (al blijven de pootjes aan de onderkant zitten). Het beeld staat ook bekend als l'Oiseau, maar de Amsterdammer zou de Amsterdammer niet zijn als hij er geen eigen naam voor zou verzinnen. Dus heet het beeld in de volksmond Het vissenbeeld of De vis. Met pootjes.

Figure découpée

Sinds 1965
Kunstenaar Pablo Picasso
Waar Vondelpark

En Amsterdam zou Amsterdam niet zijn als er niet ook een lekker relletje rond het beeld zou zijn ontstaan. Stadsdeel Zuid, verantwoordelijk voor de onderhoud van het park, had in 1994 het plan beelden uit het Vondelpark te verkopen om dat onderhoud te kunnen bekostigen. Wethouder Ernst Bakker, met kunst in zijn portefeuille, reageerde furieus en ging daar met veel aplomb voor liggen.

Met een goed argument. Picasso schonk het beeld in 1965 aan de gemeente Amsterdam.

Met de voorwaarde dat het beeld blijvend op die plek in het Vondelpark tentoongesteld zou worden.

En daar staat het beeld dus nog steeds.

Bekijk het overzicht met alle blikvangers uit deze serie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden