PlusNet Open

De Voedselkringloop

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: De Voedselkringloop.

Sjors Dulk
Vrijwilligers van De Voedselkringloop fietsen elke avond met de bakfiets langs collega-supermarkten voor overgebleven voedsel. Beeld Tammy van Nerum
Vrijwilligers van De Voedselkringloop fietsen elke avond met de bakfiets langs collega-supermarkten voor overgebleven voedsel.Beeld Tammy van Nerum

Elk jaar gaan in Nederland enkele miljarden kilo's aan bruikbaar voedsel de kliko in. Tot ergernis van Jaap Söntjens (23) en Job van der Linden (23), die daarom met stichting BreadCycle en de Kaskantine De Voedselkringloop hebben opgericht.

Deze 'gratis supermarkt' is gevestigd in een container op het terrein van boerderij en recyclerestaurant de Kaskantine. Eerst zat hij dicht bij het ING-gebouw op de Haarlemmerweg, nu op de Vlaardingenlaan in Nieuw-West.

Met de bakfiets
Mensen denken niet meer goed na over eten, zegt het duo. "Vooral niet over de voedzaamheid van bepaalde producten. Dat is echt zonde," zegt Söntjens.

BreadCycle haalt overgebleven voedsel op bij bakkerijen en geeft dit aan bijvoorbeeld vluchtelingen. Vrijwilligers fietsen elke avond met de bakfiets langs collega-supermarkten voor overgebleven voedsel.

De Voedselkringloop fungeert ook als distributiecentrum; er wordt samengewerkt met sociale keukens, waaronder daklozencentrum de Regenboog Groep.

Doneren
In de container staat een doos voor donaties. "Iedereen kan kosteloos eten meenemen, maar om te investeren in het bedrijf en zo meer voedsel te kunnen redden, stellen we een donatie zeer op prijs," zegt Söntjens.

Iedereen kan overgebleven voedsel komen brengen. "Als iemand bijvoorbeeld een pak houdbare melk heeft en denkt: dit drink ik toch niet meer op, dan kan het naar ons."

De Voedselkring­loop accepteert onder meer gedroogde producten, groenten en fruit. Verse zuivelproducten, vlees en gekookt eten worden om veiligheidsredenen niet aangenomen.

Alle nieuwe hotspots van Amsterdam

Tips? open@parool.nl

De Voedselkringloop

Vlaardingenlaan 600 bis
Di t/m zo, 16.30-19.30 uur
www.devoedselkringloop.org

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden