De VN trekt personeel terug uit Darfoer

KHARTOEM/DEN HAAG - De maatregel komt na het bericht dat de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag de uitlevering wenst van president Omar al-Basjir van Soedan wegens genocide in Darfoer.

Een Soedanese politicus, lid van de partij van president Al-Basjir, zei dat de regering de veiligheid van VN-personeel in Darfoer niet langer kan garanderen. In Darfoer is een gedeelde vredesmissie van de VN en de Afrikaanse Unie (AU) gevestigd, Unamid, die verder bloedvergieten moet voorkomen. Het gaat om bijna 9600 militairen en 1300 internationale en lokale stafleden.

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen zullen worden teruggetrokken, aldus vanochtend de BBC. Militairen van de vredesmacht blijven. De vredesmacht heeft het zwaar. Vorige week kwamen zeven Afrikaanse Unamid-militairen om het leven bij beschietingen door een pro-Soedanese strijdgroep. Ook burgerpersoneel van hulporganisaties worden aangevallen, al blijft het daarbij in de meeste gevallen bij intimidatie. Zo werden vorige week in Darfoer onderkomens beschoten.

Mensenrechtengroeperingen zijn verheugd over het mogelijke arrestatiebevel tegen Soedans president. Wel verwachten en vrezen ze een gewelddadige reactie van het regime in Khartoem. Dat organiseerde
vandaag in de hoofdstad een steunbetuiging voor de president.

Het is uiterst onwaarschijnlijk dat het bewind nu zal meewerken aan uitbreiding van de internationale vredesmacht in Darfoer, of zal streven naar onderhandelingen met rebellengroepen. Sommige Afrika-experts zijn dan ook niet ingenomen met het verzoek om arrestatie.
''Daarmee is de laatste hoop vervlogen op een vreedzame oplossing in Darfoer,'' aldus de Amerikaanse Soedankenner Andrew Natsios.

Rechters bij het Strafhof moeten nog besluiten of ze het advies opvolgen van aanklager Luis Moreno-Ocampo en de arrestatie bevelen van president Al-Basjir. Volgens Moreno-Ocampo zit Al-Basjir achter een plan de bevolkingsgroepen Fur, Masalit en Zaghawa 'voor een substantieel deel' te vernietigen. ''In sommige streken is nu 98 procent van de dorpen verlaten,'' aldus de Argentijn.

''De beslissing de genocide te beginnen, is door Al-Basjir persoonlijk genomen. Hij pleegt een genocide zonder gaskamers en kapmessen, maar met honger en verkrachting als wapens.'' De aanklager heeft tien klachten ingediend tegen Al-Basjir wegens gruweldaden, waarbij ongeveer driehonderdduizend mensen zijn omgekomen. (AP, AFP)

President Al-Basjir, zei dat de regering de veiligheid van VN-personeel in Darfoer niet langer kan garanderen. Beeld
President Al-Basjir, zei dat de regering de veiligheid van VN-personeel in Darfoer niet langer kan garanderen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden