Update

De Vlieger hoeft niet de cel in

Archieffoto van Erik de Vlieger. Foto GPD Beeld
Archieffoto van Erik de Vlieger. Foto GPD

AMSTERDAM - Zakenman Erik de Vlieger hoeft van justitie niet de cel in. Aanklager Jos van Leijen eiste woensdag een werkstraf van 240 uur plus een jaar celstraf voorwaardelijk voor afpersing.

De Vliegers advocaten willen dat de rechtbank de hele zaak van tafel veegt. Zij vinden dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moet worden verklaard omdat het de strafzaak veel te laat voor de rechtbank heeft gebracht. Bovendien staat voor hen vast dat justitie een belangrijke getuige bewust bij de rechters en de verdediging heeft weggehouden.

Officier van justitie Jos van Leijen acht bewezen dat Erik de Vlieger 'beveiligingsman' Itzhak M. opdracht heeft gegeven cafébaas Alberto Fernandez op 8 augustus 2002 zo onder druk te zetten dat hij zich liet meevoeren naar een notaris, om zijn aandelen in café Raffles bij het Leidseplein over te dragen.

De aanklager begon zijn requisitoir met de stelling dat het 'soms wel lijkt of de vastgoedsector een thuishaven voor criminelen aan het worden is', zeker in Amsterdam. Het beleggen van misdaadgeld in vastgoed 'brengt geweld, corrumpering van betrokken dienstverleners en een cultuur van angst met zich mee', betoogde Van Leijen. ''Verscheidene liquidaties van personen actief in het criminele milieu én van personen actief in de vastgoedwereld geven daar de afgelopen jaren bloedig blijk van.''

Tot woede van de ondernemer maakte de aanklager van die algemene vaststelling soepel de overstap naar zijn zaak tegen De Vlieger. Hij haalde getuigen aan die vertelden dat Willem Holleeder, al dan niet via De Vlieger, invloed uitoefende op de bedrijfsvoering van café Raffles. Vervolgens richtte hij zich op de bewijzen die hij ziet voor de afpersing van de eigenaar van het café door De Vlieger, met hulp van Itzhak M. Hij schetste hoe De Vlieger aanvankelijk zelf slachtoffer was geweest van M., aan wie hij volgens het gerechtshof vier miljoen gulden heeft moeten betalen, en hoe hij later van slachtoffer mededader werd bij het afpersen van kroeguitbater Fernandez.

Van Leijen verwees met regelmaat naar het arrest waarin het gerechtshof Itzhak M. heeft veroordeeld voor 'het medeplegen' van de afpersing van Fernandez. Het hof noemde De Vliegers naam niet, maar bedoelde hem wel als medepleger. De officier putte rijkelijk uit de aangifte van Fernandez, die minutieus heeft beschreven hoe hij 'in een cowboyfilm' terechtkwam op het kantoor van De Vlieger, waar hij in diens bijzijn door Itzhak M. onder zware druk werd gezet, urenlang werd vastgehouden en vervolgens mee moest naar de notaris om daar officieel zijn aandelen in café Raffles aan De Vlieger af te staan.

Aanklager Van Leijen vindt dat afpersing 'in zijn algemeenheid' met een lange celstraf moet worden bestraft, maar hij maakt voor De Vlieger een uitzondering omdat die aanvankelijk zelf ook slachtoffer was, zijn zakenimperium is ingestort en de strafzaak heel lang duurde. Daarom eist hij een werkstraf plus een jaar cel voorwaardelijk.

De Vliegers advocaten Frits Schneider en Martha Muntjewerf probeerden in hun urenlange pleidooi aan te tonen dat De Vlieger gewoon zakelijke redenen had om Fernandez' aandelen op te eisen, aangezien hij jarenlang grote bedragen in diens kroeg had moeten pompen. Het verhaal over de afpersing is ontsproten uit Fernandez' 'ongebreidelde fantasie'. ''De politie heeft dat leugenachtige en innerlijk tegenstrijdige verhaal kritiekloos en slaafs opgetekend en geloofd. Op het kantoor van De Vlieger heeft een pittig gesprek plaatsgevonden, maar van bedreiging of ontoelaatbare druk was geen sprake.''

Aan Erik de Vlieger was het laatste woord. Nog één keer gooide hij zijn woede eruit. ''Dat de officier begint over drugshandel, witwassen, liquidaties en een cultuur van angst in relatie tot het vastgoed is ongelooflijk gemeen. Hij weet dat ik, vader van vier kinderen, daarmee in de verste verte niets van doen heb. Wat heb ik met Holleeder te maken?!''

Uitspraak op 10 september. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden