Plus

De verwoesting van de Notre Dame: 'Alles is zwart'

Parijs ontwaakt en komt bij van een lange nacht. De wereldberoemde kathedraal de Notre-Dame smeult nog na van de vernietigende brand. 'Alles is zwart binnen.'

Aangeslagen knielen omstanders neer op de stoep in de buurt van de Notre-Dame. Beeld ANP
Aangeslagen knielen omstanders neer op de stoep in de buurt van de Notre-Dame.Beeld ANP

De aanblik van het geblakerde dak doet de Parijzenaars pijn. Sommigen zijn dinsdagochtend gekomen uit andere delen van de stad en hebben de halve nacht gewaakt en gebeden.

"Ik ben er kapot van. Dit is Frankrijk, ik hield zo van die kerk. Ik bid dat het dak kan worden gerestaureerd," zegt Julie op de Franse radio.

Voor de Fransen, maar vooral voor de Franse katholieken komt het hard aan. Dit is de aanloop naar het paasweekend. Het lijden van Christus wordt door sommigen in verband gebracht met het lijden van de Notre-Dame en het verlies van zoveel kunstschatten.

Het zijn zware jaren, de misère van de katholieke kerk - die ook in Frankrijk wordt geplaagd door schandalen rond misdragingen van priesters - wordt erbij gehaald.

Beeld vanuit de lucht: een brandende Notre Dame Beeld anp
Beeld vanuit de lucht: een brandende Notre DameBeeld anp

Grote woorden die soms slecht vallen, zoals de tweet van extreemrechtse afgevaardigde Gilles Lebreton, die meent dat de brand symbool is van een complot van president Emmanuel Macron. Hij zou uitgerekend maandagavond de natie zou toespreken na alle protesten van de 'gele hesjes'. Lebreton krijgt de wind van voren. De meeste politici roepen op tot een politiek bestand en roepen op tot nationale eenheid.

Een Russische toerist, Nathali, vertelt in Franse media hoe ze in de kathedraal was toen het brandalarm afging, tijdens de late middagdienst. "We dachten eerst dat het een vals alarm was, de priester ook. Hij ging door met de mis maar was erg nerveus. Toen hoorden we een klap en toen ging het tweede alarm af. We gingen allemaal naar buiten."

Orgelpijpen gesmolten
Uit heel de wereld komen steunbetuigingen. In Afrika en het Midden-Oosten wordt getreurd. Veel inwoners van voormalige Franse koloniën hebben herinneringen aan Parijs.

De indierockband The National, die maandagavond een concert gaf in Parijs, bracht spontaan een hommage aan de beroemdste kathedraal ter wereld.

Sommigen mensen koesteren bijzondere souvenirs. Stukjes houtskool van het dak. Door de hitte zijn ze omhooggestuwd en elders geland.

Philippe Lefebvre (70) heeft geen woorden voor wat er is gebeurd. Hij is de organist van de Notre-Dame en moet vrezen dat zijn instrument onherstelbaar is beschadigd. "Ik ben kapot," zegt hij. "Het orgel heeft de Franse Revolutie overleefd. Destijds gingen revolutionairen de kerken af om de orgelpijpen te slopen en om te smelten voor kanonnen. De Notre-Dame werd beschermd." Nu schijnen veel van die beroemde orgelpijpen, 'die stenen lieten zingen', alsnog gesmolten.

De binnenkant van de Notre Dame, na de brand Beeld anp
De binnenkant van de Notre Dame, na de brandBeeld anp

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs zegt met een brok in haar keel dat ze is getroffen door alle blijken van medeleven. "Burgemeesters uit de hele wereld hebben ons gesteund."

Parijs overweegt een internationale conferentie voor donors van de wederopbouw. Vanuit de VS zouden zich al verschillende grote donors hebben gemeld. Twee bekende Franse zakenmannen zeggen ook geld toe voor de wederopbouw: François-Henri Pinault (onder andere Gucci) 100 miljoen en Bernard Arnault (Louis Vuitton Moët Hennessy) zelfs 200 miljoen euro.

Stenen geraamte
De brand brak maandag aan het begin van de avond uit in het middenschip, waar renovatiewerkzaamheden plaatsvonden. Het vuur greep razendsnel om zich heen. In korte tijd stond de ranke vieringtoren in lichterlaaie.

Vanaf de kade van de Seine zagen duizenden mensen hoe de torenspits ineenstortte, waarna de vlammen oversloegen naar een van de twee karakteristieke stompe torens. Even werd gevreesd dat de hele structuur zou instorten, maar de vijfhonderd uitgerukte brandweerlieden hadden het vuur rond 3.00 uur onder controle. De twee torens zijn gered, net als de rest van de stenen geraamte van de kathedraal. Voor zover bekend is één brandweerman tijdens de bluswerkzaamheden zwaargewond geraakt. Ook zijn er nog drie lichtgewonden.

Nog zeker honderd brandweermannen waren dinsdagochtend in de kathedraal nog aan het werk. Een eerste schaderapport wordt opgemaakt.

"De buitenkant staat, maar binnen is alles zwart," zei bisschop Philippe Marsset vanochtend. "Het enige dat ik zag toen ik binnen was, was dat het gouden kruis, nog steeds stond."

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden