PlusStraatbeeld

De vernieuwde Rijnstraat is blinkend en fris, soms iets té

De Rijnstraat is een aangenaam rustpunt tussen een leger van sapbarretjes en hippe pastatenten. Sinds de opfrisbeurt viert strak minimalisme hoogtij.

Hans van Lissum
De fietspaden zijn kaarsrecht en heel duidelijk aangegeven. Beeld Charlotte Odijk
De fietspaden zijn kaarsrecht en heel duidelijk aangegeven.Beeld Charlotte Odijk

Een van de kenmerken van de Rijnstraat was de aangename tijdloosheid. Waar andere buurten in Amsterdam in recordtempo aan het moder­niseren sloegen, bleef de Rijnstraat lang het­zelfde: een ouderwetse straat met een bakker, een slager, een poelier, een Blokker, een paar ouderwetse cafés en een notenwinkel.

Goed­beschouwd is het wonderlijk hoe lang de straat het volgehouden heeft zo stil te blijven staan in de tijd, terwijl op een steenworp afstand de Van Woustraat in krap een paar jaar transformeerde tot een schoolvoorbeeld van gentrificatie en verhipstering.

Pastatenten
Maar zelfs daar blijkt een grens aan de hoeveelheid sapbarretjes en conceptuele pasta­tenten die een straat aan kan, dus wordt nu voorzichtig uitgeweken naar de Rijnstraat. Met de vestiging van de weliswaar mooie koffiebar Vascobelo in het oude pand van ABN Amro mag ook hier voorzichtig worden gevreesd voor contemporaine eenheidsworst die zich als een olievlek tot aan de Utrechtsebrug zal uitbreiden.

Laten we hopen dat het meevalt, want de dag dat zich een Coffee Company vestigt waar nu nog onvervangbare cafés als de Riverside Bar zitten, zal een zwarte zijn.

Overal op voorbereid
Al die ontwikkelingen vallen toevallig of niet samen met de herinrichting van de Rijnstraat, die nu officieel klaar is. Er is veel gebeurd, en veel van de werkzaamheden komen de straat ontegenzeggelijk ten goede. Waar de stoeptegels eens bultig omhoogkwamen door woekerende boomwortels, liggen nu kaarsrechte trottoirs die zo breed zijn dat je er in je Canta-autootje met gemak een tegemoetkomende militaire colonne zou kunnen passeren. Je weet het maar nooit tegenwoordig.

Diezelfde strakheid weerspiegelt zich in de hele straat. Alles is volledig opnieuw geasfalteerd, met eveneens kaarsrechte fietspaden aan weerszijden die zo helder zijn aangegeven dat je het niet in je hoofd zou halen even snel een stukje over de stoep mee te pakken.

Van de verdwenen tram 25 zijn alle sporen nu definitief uitgewist: de tramhaltes zijn weg, de rails liggen bij het oud ijzer en de enige kabels die er nog in de lucht hangen, zijn die van de straatverlichting. Zo opgeruimd, blinkend en fris heeft de Rijnstraat er waarschijnlijk sinds de originele oplevering niet meer uitgezien.

Minimalisme
Op sommige plekken is de Rijnstraat echter iets té fris; met name het deel tussen de Albert Heijn en de Deen lijdt onder de afwezigheid van de honderd jaar oude bomen die er stonden en die ten behoeve van de herinrichting werden gekapt. Het doet kaal aan, wat maar weer eens onderstreept hoe belangrijk behoud van groen in de stad eigenlijk is voor de sfeer.

Nu maar hopen dat aan die wat kneuterige dorpsheid van de Rijnstraat niet te veel wordt getornd in de toekomst. Die paar toffe koffiebarretjes kunnen er echt wel bij. Maar voorzichtigheid is geboden: als het verdwijnen van de bomen namelijk iets duidelijk maakt, is het dat sommige dingen nooit meer terugkomen.

Straatbeeld is een wekelijkse rubriek, in de onderstaande kaart vind je de Straatbeelden van de afgelopen tijd. Heeft u tips of opmerkingen, stuur ons een mailtje!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden