Analyse

De veilige stad Amsterdam voelt steeds onveiliger

Amsterdam heeft de reputatie een veilige stad te zijn. Toch floten dit weekeinde wéér de kogels door Nieuw-West, Oost en Zuidoost.

In de Molukkenstraat, Indische Buurt, werd gisterochtend een crimineel (26) in zijn rug geschoten in een onduidelijke ruzie. Beeld Maarten Brante
In de Molukkenstraat, Indische Buurt, werd gisterochtend een crimineel (26) in zijn rug geschoten in een onduidelijke ruzie.Beeld Maarten Brante

Het eerste weekeinde nadat het vooraanstaande Engelse tijdschrift The Economist Amsterdam plek vijf had toebedeeld in de lijst van veiligste steden ter wereld, was het meteen weer volop raak. Liefst drie schietpartijen waren er van zaterdagavond tot zondagmorgen.

Een arrestatieteam reed 's nachts een auto klem van vermoede wapenhandelaren en schoot een verdachte neer in de Knokkestraat in Nieuw-Sloten. In de Molukkenstraat, Indische Buurt, werd gisterochtend een crimineel (26) in zijn rug geschoten in een onduidelijke ruzie. In de Bijlmer was zaterdagavond al geschoten in een kwestie waar niemand het fijne van weet. De politie trof kogelhulzen, maar geen slachtoffer of schutter.

Hier botsen twee waarheden. Ja, Amsterdam is een veilige stad. De 25 doden die vorig jaar vielen door geweld, zijn niets vergeleken bij de honderden doden die jaarlijks vallen in, bijvoorbeeld, sommige Amerikaanse steden van vergelijkbare omvang.

Serieuze wapens
Nee, het recente vuurwapengeweld is niet normaal meer. De voorraad serieuze wapens in de stad blijkt enorm te zijn en de veelal jonge, redeloze en roekeloze criminelen zijn bereid die wapens om weinig te gebruiken.

Bij de ene na de andere liqui­da­tie(poging), al dan niet te koppelen aan de sinds 2012 woedende onderwereldvete, worden met automatische wapens salvo's afgevuurd - soms ook nog eens door schutters die geen idee hebben hoe hun oorlogstuig te hanteren, waardoor de kogels alle kanten uit vliegen. Door stomme blunders is al zeker één, maar zijn mogelijk meer onschuldige buitenstaanders bij vergissing gedood.

Toch is de veelgehoorde verzuchting dat je in de stad niet meer veilig over straat kunt, vooralsnog ongegrond. Nog altijd is er geen achteloze passant geraakt, al moet hierbij meteen worden gezegd: afkloppen.

Lees vandaag (2-2) meer in Het Parool: 'Drie schietpartijen, en volop vragen'

null Beeld Chantal van Wessel
Beeld Chantal van Wessel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden