Han Lips

De Van Rossems slopen Almere, in een half uurtje

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Hier Zijn de Van Rossems.

Beeld NTR

De Van Rossems bezochten Almere. Een half uurtje later kon de alweer twintig jaar geleden opgezette gemeente-afdeling City Marketing helemaal opnieuw beginnen.

"We staan hier in Almere-Haven. In principe heb je hier een aardig panoramisch uitzicht. En nu heeft het Almere behaagd om daar middenin een afschuwelijke, lelijke, kloterige woontoren te bouwen waardoor het uitzicht naar zijn mallemoer is geholpen. Daar links staat nog een gebouw, waarschijnlijk een crematorium, dat is toch achterlijk? Mag ik oproepen tot afbraak van deze bouwsels?" (Maarten van Rossem)

"Ze hebben hier een leuk uitzicht, maar ik vind het kutwoninkies...wat een waardeloze huissies." (Sis van Rossem, over de Regenboogbuurt)

"De eentonigheid van de woningbouw van de jaren vijftig en zestig, daar hadden architecten genoeg van. Maar ja, wat moet je dan, hè. Dan is kleur een betrekkelijk goedkoop middel om een beetje variatie aan te brengen." (Vincent van Rossem)

"Indrukwekkend toch? Ik was ervan onder de indruk, want ik ging natuurlijk met de bekende vooroordelen naar Almere. Een ongelukkige plaats waar feitelijk alleen analfabeten wonen." (Maarten, over de bibliotheek)

"Kijk eens hoe ruim dit is opgezet. Dat kostte dus niks. Dit was allemaal grond die van de overheid was. Als je het van een boer moet kopen dan doe je het niet." (Vincent)

"We bevinden ons in een mesolithische woning. Ja, ook Almere heeft een verleden." (Maarten in een gereconstrueerde hut van jagers en verzamelaars van elf eeuwen terug)

"Curieus dat deze wijk De Realiteit heet. Het ziet eruit alsof het door een krankzinnige ontworpen is." (Maarten)

"Het lijkt me zo gek als je hier woont en je wilt eens op bezoek bij mensen die in een ander wijkje wonen..." (Vincent)
"Je bent de hele dag bezig." (Sis)
"Je kunt nooit een glaasje drinken want je moet altijd met de auto." (Maarten)

"Wat een klotestadhuis, zeg. Wat een fantasieloos klereding. Wat een dooie wand. Die man heeft daar zeker weer een prijs voor gekregen?" (Maarten)

"Een heel wonderlijke constructie, namelijk een parkeergarage van wel drie lagen die een soort berg maakt. Daarop zit een laag winkels en daar weer bovenop zit een laag woningen. Het is één groot kunstwerk." (Vincent)

"Heel Almere is één groot kunstwerk." (Maarten)

Reageren? hanlips@parool.nl

Ruim 888.000 zien terugkeer Van Rossems

Het vijfde seizoen van Hier Zijn de Van Rossems is dinsdag op NPO 2 afgetrapt met 888.000 kijkers. De nieuwe reeks beleefde daarmee zijn beste opening sinds het eerste seizoen, toen er ruim een miljoen mensen klaarzaten voor de avonturen van Maarten van Rossem, zijn broer Vincent en zus Sis.

De vijfde reeks van het NTR-programma telt zes afleveringen. De twee broers en hun zus bezoeken dit keer Almere, Zwolle, Düsseldorf, Breda, Alkmaar en Luik.

NPO 2 was dankzij de Van Rossems op primetime een van de best bekeken zenders. Alleen naar NPO 1 en RTL 4 keken op hetzelfde moment meer mensen met respectievelijk Opsporing Verzocht (1,3 miljoen kijkers) en Uitstel van Executie (925.000). Het NOS Journaal van 20.00 uur scoorde dinsdag de beste cijfers met bijna 2,3 miljoen kijkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden