De Valentijnschool gemengder maken is niet gelukt

Het piepkleine schooltje St. Valentijn had goede hoop nog te groeien dankzij een ouderinitiatief uit de buurt. Maar dat is mislukt, door onrust op de school.

Beeld anp

De Valentijnschool in de Indische Buurt heeft een charmant gebouw, maar veel te weinig kinderen. Er staan er 83 ingeschreven, terwijl in Amsterdam een opheffingsnorm van 193 leerlingen geldt.

Een groep nieuwe, veelal hoogopgeleide ouders uit de buurt wilde er graag naartoe - een ouderinitiatief wordt dat genoemd.

Die ouderinitiatieven zijn bedoeld om scholen gemengder te maken en worden door de gemeente aangemoedigd. Op de Valentijnschool zitten nu vooral kinderen met een migranten­achtergrond.

Buikpijn
Een groepje ouders was al verzameld en de eerste kinderen zaten in de schoolbanken, toen in korte tijd de directeur, twee leerkrachten en een aantal kinderen bij de Valentijnschool vertrokken.

De ouders zagen het niet meer zitten en hun kinderen verhuisden naar de JP Coenschool, een paar straten verderop, ook een buurtschool met kinderen van uiteenlopende achtergronden.

"We hebben er echt buikpijn van," zegt een van de ouders van het ouderinitiatief, die anoniem wil blijven.

"Het is niet de schuld van de school, maar we hebben er wel veel energie in gestoken. En het is niet gelukt."

Geen reden tot sluiten
Schoolbestuur Amos laat via een woordvoerder weten dat ze ouderinitiatieven belangrijk vinden, maar dat het inderdaad een tijd onrustig is geweest. Ook zegt de woordvoerder dat de school niet in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Het geringe aantal leerlingen is geen reden om te sluiten.

Monique Hoogland begeleidt de ouderinitiatieven. Ze ziet vaker dat scholen die graag willen mengen, falen in het aantrekken van hoog­opgeleide ouders. "Ouderinitiatieven zijn in het begin heel kwetsbaar. Scholen moeten er echt in investeren, maar dat lukt soms niet, zeker met het grote lerarentekort nu."

Handvol pogingen
De gemeente maakt zich zorgen over de toenemende segregatie op scholen in de stad. Om kinderen van verschillende achtergronden samen naar school te laten gaan in plaats van in gescheiden werelden op te laten groeien, lanceerde de gemeente vorig jaar een project om ouderinitiatieven te helpen.

Negentien scholen meldden zich aan. Toch is er slechts een handvol scholen die een poging hebben gedaan, waarvan de Valentijnschool de succesvolste leek.

In het verleden lukte het al wel bij de St. Janschool en bij de Joop Westerweelschool in West.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden