De vaak vergeten Sloterplas moet een populair stadsmeer worden

Het antwoord op de drukte in de stad is spreiding, zegt het gemeentebestuur. En dus moet de vaak vergeten Sloterplas een populair stadsmeer worden. 'Je ziet dat mensen deze plek ontdekken en weer terugkomen.'

Het strand aan de Sloterplas is al groter gemaakt; het water geldt als officiële veilige zwemplek. Beeld Eva Plevier
Het strand aan de Sloterplas is al groter gemaakt; het water geldt als officiële veilige zwemplek.Beeld Eva Plevier

Groen, water, ruimte, strand, fiets- en wandelpaden. De Sloterplas en zijn oevers hebben alle ingrediënten om het populairste recreatiegebied van de stad te zijn, maar toch is het er rustig, zelfs midden in de zomervakantie. Toeristen en Amsterdammers zitten intussen wel hutjemutje in het Vondelpark.

Mark Jansen, uitbater van Hotel Buiten, dat vlak bij het Sloterparkbad ligt, weet wel waarom. Amsterdammers van binnen de Ring zijn te lui om naar de Sloterplas in Nieuw-West te komen. Of ze weten nauwelijks van het bestaan af. 'Het is iets psychologisch. Amsterdammers van binnen de Ring komen niet zo snel daarbuiten.'

Tegelijkertijd is het in de binnenstad veel te druk. Het stadsbestuur zoekt de oplossing in het spreiden van toeristen en Amsterdammers over meer plekken in de stad. De Sloterplas is een van de plekken die meer bezoekers moet trekken. Met 2,5 miljoen euro moet de plas uitgroeien tot een populair stadsmeer.

Hip rafelrandje met potentie
Niet dat er nu helemaal niets gebeurt aan de Sloterplas. Eind juli komt er een buurtcamping, in augustus is er voor de liefhebbers van techno en deephouse het Lovelandfestival en de hele maand september is er het West Beach filmfestival. Maar los van dit soort evenementen is het toch vooral de buurt die de plas en zijn oevers opzoekt ter ontspanning en vermaak.

Dat zegt ook Jansen van Hotel Buiten: 'Wij moeten het hier hebben van gezinnen en stellen uit de buurt. En van feestjes en bedrijfsfeestjes. Je ziet dan wel dat mensen deze plek ontdekken en weer terugkomen.'

Hotel Buiten is duidelijk een pionier. Het café betaat uit een bouwkeet en een paar grote picknicktafels aan de plas. Vlaggetjes en lampionnetjes maken het gezellig. Ooit moet het een hotel worden, met ecologische hutten waar mensen kunnen overnachten. Maar zover is het nog niet. Met crowdfunding is al 60.000 euro opgehaald om een gebouwtje neer te zetten, maar in totaal is 350.000 euro nodig. 'We hopen andere financiers te vinden, dan kan hier in de loop van volgend jaar al gebouwd worden.' Tot die tijd is het een hip rafelrandje met potentie.

2,5 miljoen euro
De gemeente zette al een paar voorzichtige stappen om het lommerrijke gebied aantrekkelijker te maken. Zo zijn ze bezig het strandje van de plas groter te maken. Daartoe is er meer zand gestort en zijn struiken weggehaald. Gisteren waren mannen bezig stenen en troep uit het water te halen. 'Zodat mensen straks niet hun voeten openhalen aan een stuk glas,' zegt een van hen.

Drie jaar geleden is al een stuk zwemwater afgeschermd dat met behulp van een pomp blauwalgvrij wordt gehouden, zegt Coen de Rijk, programmamanager Sloterplas bij de gemeente. Blauwalg kan huiduitslag en maag- en darmproblemen veroorzaken. Sindsdien prijkt het strandje dan ook op de lijst van officiële veilige zwemplekken van de provincie Noord-Holland.

En nu komt er dus 2,5 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de plas en zijn oevers. Hoe dat geld ingezet zal worden, is nog niet beslist, maar er zijn volop ideeën, zegt De Rijk. Zo kan bijvoorbeeld de toegang van de Sloterplas voor de pleziervaart worden verbeterd. Het waterpeil ligt lager dan dat van de Amsterdamse grachten, dus moeten bootjes via een sluis de plas op. Nu kunnen bootjes wel via de Cramergrachtsluis, net voorbij de Erasmusgracht, de plas op. Maar als je vanuit de Westlandgracht komt, moet je van tevoren een afspraak maken om de sluis daar te gebruiken.

Eilandjes
De Rijk: 'Het zou mooi zijn als deze sluis ook op afstand bediend kan worden om de plas toegankelijker te maken.' Daarbij zou de komst van aanlegsteigers aan de oevers van de plas de pleziervaart een impuls kunnen geven. Ook is er de optie om meer plekken blauwalgvrij te maken, waardoor er meer geschikt zwemwater ontstaat. De bezoeker moet ook meer kunnen beleven bij de Sloterplas. Dat betekent meer activiteiten en evenementen.

Uitbater Jansen van Hotel Buiten hoopt vooral dat de gemeente de eilandjes in de plas toegankelijk maakt. 'Het zou toch leuk zijn als je daar straks kunt overnachten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden