De 'V' vertelt alles over Voorland

PRONKSTUK

Elke club heeft ze. Prominent boven de bar of in de bestuurskamer. Verscholen in een hoekje van de kantine, of achter de struiken rond veld twee. Pronkstukken. Ze vormen de schatkamer van het amateurvoetbal. Vandaag: Het standenbord van SC Voorland.

'Kijk nou lieverd. Heeft hij het weer gedaan,'' zegt Magda. Ze probeert met een oud vaatdoekje het viltstift van een wit blokje te halen. ''We hebben Jan toch zó vaak gevraagd of hij de goede stiften wil gebruiken.'' Piet schudt zijn hoofd.

Maandagmorgen op sportpark Voorland. Het rumour van het weekend is verstomd. Sop spoelt uit de kleedkamers. Een eenling revalideert tussen kraaien. In de dugout schuilt een fietser voor de regen. Dit is het ritme van de maandag en bij dat ritme horen Piet Tromp en Magda Vissers, beiden 75 jaar. Als Voorland op zondag uit heeft gespeeld komen ze een dag later naar de kantine om het standenbord bij te werken. Hun standenbord.

Het grote bord hangt aan de muur meteen links als je de kantine binnenstapt. Twee keer twaalf gefiguurzaagde poppetjes vormen diagonaal omhoog lopend een V. Klittenband houdt ze op hun plek.

Elk poppetje staat voor een club uit de klasse van de zaterdag-1 rechts (eerste klasse), of zondag-1 (derde klasse), links. Op rechthoekig witte blokjes staan naast de clubs de gespeelde wedstrijden en de punten. De clubs hebben ook een eigen badge. Daarmee worden onder de armen van de V de wedstrijdprogramma's getoond.

De poppetjes zijn afgeleid van figuren uit de voetbalstrip Appie Happie van Dik Bruynesteyn. Piet voorziet de nieuwkomers elk jaar van shirtjes, broekjes, kousen en in onberispelijk handschrift de naam van de club. Met de zaterdagafdeling heeft hij het druk gehad. Zij promoveerden drie keer achter elkaar. Het shirt van De Dijk was een dagtaak. ''Allemaal van die priegelige rood wit blauwe blokjes.''

Magda bewaakt de tijdsgeest. ''Vroeger hadden ze allemaal zwarte schoenen. Nu krijgen ze een kleurtje. Net als op televisie.'' Geen poppetje is hetzelfde. Sommige zijn rijkelijk behaard. Andere moeten het doen met een subtiel snorretje. De beide Voorlanden juichen, uiteraard. Sportlust '46 dat speelt in de poule bij Voorland zaterdag gaat letterlijk gebukt in de onderste regionen.

De oorsprong van het bord ligt bij Animo, één van de vele clubs uit de Watergraafsmeer die door een fusie in de vergetelheid is geraakt. ''Het is gemaakt door Peter Huisman,'' zegt Piet ''Maar jij hebt het altijd onderhouden,'' vult Magda direct aan. ''Het waren alleen maar blanco poppetjes.''

Animo fuseerde in 1994 met OVVO tot Xanthos. Toen Xanthos acht jaar later opging in Voorland wilde velen het bord hebben. Magda: ''Aafje Huisman, de vrouw van de man die het bord maakte, zei: 'Als iemand het bord verdient, dan is het Ome Piet.''' Met de komst van de Xanthos-elftallen kreeg Voorland een eerste elftal op zaterdag en zondag. Ome Piet maakte er twaalf poppetjes bij en zo ontstond de V.

Het standenbord suggereert misschien dat de zaterdag en zondagafdeling uit één kern ontspruiten, maar het oorspronkelijke Voorland speelt op zondag. Het Voorland van Ron van der Drift. Hij is elke dag op de club aanwezig. Ron ziet overal handel en dat ging één keer zelfs ten koste van het standenbord.

''Een sponsor van ZSGO/WMS bewonderde het bord, maar ergerde zich aan het poppetje dat zijn club had gekregen; een gebogen poppetje. Voor tweeduizend euro aan verf wilde ik dat wel weghalen. Ome Piet kon wel een nieuwe maken, die rechtop stond.'' Ome Piet is er nog steeds niet blij mee. Met het standenbord wordt niet gesold. ''Er is ooit duizend euro geboden om er één voor een andere club te maken.'' Magda: ''Dat vinden we niet leuk. Dan is het niet uniek meer.''

Piet is geboren in de Retiefstraat in Oost. Achter de eigenheimers, zoals hij zelf zegt. Magda komt uit de Pijp. Ze ontmoetten elkaar zeventien jaar geleden in Amstelveen. Hij woonde naast haar dochter. Beiden waren alleen. Nu staan ze samen in de keuken met een beetje Vim de witte blokjes schoon te schuren. Op zaterdag moeten ze het bord uit handen geven. Dan vult Jan de uitslagen in en werkt de stand bij. Hij gebruikt vaak stiften die niet afwasbaar zijn. Magda: ''Jan krijgt zondag enorm op zijn lazerij.'' (STEVEN VAN DER GAAG)

Piet Tromp en Magda Vissers voor hun standenbord: 'Nu krijgen de schoenen een kleurtje, net als op tv.' Foto Edwin Schoon.
Piet Tromp en Magda Vissers voor hun standenbord: 'Nu krijgen de schoenen een kleurtje, net als op tv.' Foto Edwin Schoon.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden