Opinie

'De UvA zoekt alleen volgzame studenten'

De Universiteit van Amsterdam stond vorige week in de rechtbank tegenover dertig bezetters van het P.C. Hoofthuis. UvA-onwaardig, aldus Geertje Hulzebos.

Ontruiming van het P.C.Hoofthuis vorig jaar september. Beeld Koen van weel/ANP
Ontruiming van het P.C.Hoofthuis vorig jaar september.Beeld Koen van weel/ANP

Op 11 februari was de tweede rechtszaak van de P.C. Hoofthuisbezetters tegen de Universiteit van Amsterdam, waarbij dertig bezetters, voornamelijk studenten, werden veroordeeld. Er bestaat een schril contrast tussen wat de UvA propageert en hoe zij in werkelijkheid met praktiserende kritische studenten omgaat.

De UvA kent een geschiedenis van protesten en is daar trots op. We zien Karel Appels strijdbare schilderij La Folie des Rues uit 1989 hangen op de UvA waar toenmalig collegevoorzitter Gevers 'verrukt van was'. Op UvA-lokposters staan teksten als 'Intellectuele rebellen' en 'Where opinions get challenged'. Bestuurders zijn lovend over de kritische student 'en zo leiden wij hen ook op'. Maar ondertussen...

Studenten zien dat er veel misgaat op de universiteit en hebben op vele manieren hun onvrede geuit. Er zijn marsen georganiseerd, nachten van protest, sleep-ins, discussies gevoerd met het bestuur en men is de medezeggenschap ingegaan om via de officiële gremia de afbraak op het onderwijs aan te kaarten.

Zonder resultaat: het onderwijs is er tussen 2015 en 2018 alleen maar verder op achteruit gegaan door de vele bezuinigingen en van de 'Maagdenhuisbeloftes' is te weinig terecht­gekomen.

Onvrede
Als alles is geprobeerd, maar niets blijkt te ­werken, is een bezetting het laatste redmiddel dat kan worden ingezet. De bezetting van het P.C. Hoofthuis door de Autonome Universiteit eind september 2018 moet in dat licht worden gezien.

Geertje Hulzebos, student pedagogiek en filosofie aan de UvA, activist bij Humanities Rally, oud-voorzitter LSVb. Beeld
Geertje Hulzebos, student pedagogiek en filosofie aan de UvA, activist bij Humanities Rally, oud-voorzitter LSVb.Beeld

Dat de steun voor de bezetting groot was, geeft blijk van de grootte van de onvrede. Onder meer de Amsterdamse studentenvakbond Asva, WOinActie, de Landelijke Studenten­vakbond, het Interstedelijk Studenten Overleg, 78 docenten en hoogleraren en vele studenten die buiten een sit-in hielden, steunden de actie.

In plaats van dat het college van bestuur (cvb) de studenten serieus nam, heeft zij al om zeven uur 's ochtends aangifte gedaan. Er is niet ingegaan op de eisen noch op de kritiek. Door de ME op de studenten af te sturen is er korte metten gemaakt met de studenten.

Politiegeweld
Zij werden geïntimideerd, hebben meer dan 24 uur (in bijna volledige isolatie) vastgezeten en zijn strafrechtelijk vervolgd. ­Velen van hen hebben dit als zeer traumatisch ervaren. De redenen om te bezetten waren meer dan legitiem en de reactie van het cvb ­bewijst dat: er is sprake van een weinig democratische cultuur.

De politie op studenten afsturen is de UvA niet vreemd. In de zomer werden studenten hardhandig van een grasveldje afgehaald op het Roeterseilandcomplex. Kamervragen van Zihni Özdil (GroenLinks) volgden, waar was dit buitenproportionele politiegeweld voor nodig?

Het kan namelijk ook anders, zoals Groningen bewijst. Begin september 2018 werd het Academie Gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen bezet, omdat tientallen internationale studenten dakloos waren of geen fatsoenlijke huisvesting hadden.

In plaats van aangifte te doen heeft het bestuur de studenten serieus genomen en de eisen ingewilligd. Iedereen verliet rond middernacht het pand. De bezetting was een zege voor internationale studenten, die nu een dak boven het hoofd hebben.

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Mondige studenten achter slot en grendel zetten terwijl je propagandeert kritiek te waarderen, is hypocriet en onnodig, zoals de Groningse bezetting illustreert. Het is moreel verwerpelijk om politiegeweld in te zetten tegen je eigen studenten.

Dus cvb, propageer gerust dat je wordt opgeleid tot competente rebel en dat de universiteit de plek is where opinions get challenged, maar noem dan ook wat er met je gebeurt zodra je daar acties van burgerlijke ongehoorzaamheid aan verbindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden