De UvA wil wel diversiteit, maar geen quotum

Een quotum is niet het middel om diversiteit te vergroten op de universiteit. Dat zegt het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Ook komt er geen verplichte cursus diversiteit.

Geert ten Dam: 'Een open en inclusieve cultuur voor iedereen is essentieel voor de hele UvA' Beeld anp
Geert ten Dam: 'Een open en inclusieve cultuur voor iedereen is essentieel voor de hele UvA'Beeld anp

Het universiteitsbestuur wijst de aanbeveling van een diversiteitsquotum af. Die aanbeveling staat in het woensdag gepresenteerde rapport van de Commissie Diversiteit van de UvA.

De algemene diagnose van het rapport is dat het op de universiteit heersende idee van gelijkheid ervoor zorgt dat er geen noodzaak is na te denken over een diversere universiteit.

Volgens de UvA blijkt uit verschillende onderzoeken dat quota niet goed werken. Wel vindt Geert ten Dam, voorzitter van het college van bestuur van de UvA, dat diversiteit belangrijk is om na te streven. "Een open en inclusieve cultuur voor iedereen is essentieel voor de hele UvA," zei ze woensdagochtend bij de presentatie van het rapport.

Focus op quota
Die cultuur is er nog niet volgens de diversiteitscommissie. Volgens commissievoorzitter Gloria Wekker doet de focus op quota, en de kritiek daarop voordat het rapport überhaupt was gepresenteerd, het uitgebreide werk van het committee teniet.

Ten Dam vindt ook dat het beter kan en moet. "De instroom van Nederlandse jongeren met een niet-westerse achtergrond groeit te langzaam. Dat geldt ook voor jongeren die de universiteit niet van huis uit kennen."

Diversiteitswaakhond
Ze vindt bovendien dat het personeelsbestand ook diverser kan. "Het aantal vrouwelijke hoogleraren is bijvoorbeeld nog steeds te klein."
Een andere aanbeveling van de diversiteitscommissie is een verplichte cursus diversiteit. De UvA wil zo'n cursus wel beschikbaar maken, maar voelt er niets voor die te verplichten.

Met de aanbeveling van de komst van een diversiteitswaakhond is Ten Dam het wel eens. "Een diversity officer die direct onder mij valt en als een spin in het web functioneert." Er komen ook diversity officers binnen de faculteiten, een heel 'diversity-netwerk'.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden