De UvA gaat Europees en krijgt bijna miljoen euro subsidie

De Universiteit van Amsterdam is geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties.

Universiteit van Amsterdam. Beeld anp
Universiteit van Amsterdam.Beeld anp

Ook de universiteiten van Utrecht, Twente en Maastricht zijn uitgekozen. In totaal doen 114 hogeronderwijsinstellingen uit 24 EU-landen mee. De komende drie jaar is 85 miljoen euro uitgetrokken, 5 miljoen per nieuwe samenwerkingsvorm.

De UvA ontvangt iets minder dan een miljoen euro, aldus een persvoorlichter, en richt zich op de ontwikkeling van het onderwijs in de geesteswetenschappen.

De bedoeling is dat studenten, promovendi, docenten en onderzoekers ‘naadloos’ kunnen bewegen tussen de campussen van de Europese universiteitsnetwerken.

Studiepunten

De aangeboden onderwijsprogramma’s zullen volgens de Europese Commissie (EC) heel flexibel zijn, waardoor studenten op verschillende plekken studiepunten bij elkaar kunnen sprokkelen en zelf kunnen bepalen waar ze hun Europese diploma halen.

De UvA is al jaren lid van een ander netwerk, de League of European Universities, en kreeg via die alliantie een uitnodiging. De universiteit hoopt door het partnerschap in een van de allianties nu ook invloed uit te kunnen oefenen op het toekomstige beleid van de EC.

EU-commissaris Tibor Navracsics (Onderwijs) denkt dat de Europese universiteiten een modelrol gaan vervullen en de kwaliteit van het onderwijs een enorme impuls zullen geven.

Nieuwe aanvraagronde

Er komen nog meer netwerken. In oktober volgt een nieuwe aanvraagronde om Europees te gaan. Vanaf 2021 worden de allianties opgenomen in het Erasmus+-uitwisselingsprogramma en komt er meer geld beschikbaar.

Het initiatief moet tegen 2025 uitmonden in een ‘Europees onderwijsgebied’ waarin studenten en onderzoekers niet meer worden beperkt door landsgrenzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden