Update

De UvA gaat een onafhankelijke commissie instellen

De Universiteit van Amsterdam gaat een commissie met een onafhankelijke voorzitter instellen om voorstellen te doen 'voor de modernisering van de besturing' van de UvA. Maar het vertrouwen is nog niet hersteld.

null Beeld anp
Beeld anp

Bovendien komt er een onderzoekscommissie die gaat kijken naar de financiën en het huisvestingsbeleid van de universiteit. Dat heeft de UvA vandaag bekendgemaakt.

De onderzoekscommissie neemt onder meer het financiële beleid van de universiteit onder de loep en de verhouding tussen de huisvestingskosten en de uitgaven aan onderzoek en onderwijs.

De UvA laat ook weten dat het bestuur afspraken probeert te maken met de bezetters van het Maagdenhuis. 'Maar op de uitnodigingen om hierover een gesprek aan te gaan is (nog) niet gereageerd. Dat baart zorgen vanwege de toenemende schade aan het Maagdenhuis', aldus de universiteit. De bezetting van panden van de Universiteit van Amsterdam door boze studenten duurt inmiddels al vijf weken.

De protesterende studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn positief over de stappen die het College van Bestuur van de universiteit heeft genomen, maar daarmee is het vertrouwen nog niet hersteld. Dat liet de protestgroep Rethink UvA vrijdag weten. Het CvB meldde eerder op de dag dat er twee commissies komen, een die onderzoek doet naar de financiën van de UvA en een die gaat over verdere democratisering.

Rethink UvA heeft vijf stappen opgesteld als startpunt voor verdere gesprekken met het CvB. Samen met De Nieuwe Universiteit en de Humanities Rally wil Rethink onder meer 'grote invloed' in de commissies die het college vrijdag aankondigde. 'We willen afgevaardigden in die commissies', aldus een woordvoerster van Rethink.

De UvA liet half maart al weten in tien 'uitgangspunten' tegemoet te komen aan de wensen van studenten en docenten. De universiteit gaat onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden