Plus

De uitslagen op wijkniveau: wie scoorde waar goed?

De uitslag van de gemeenteraads­verkiezingen van 21 maart was er al even, maar woensdag kwam de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente naar buiten met de resultaten per stembureau en per wijk.

Lex Boon
null Beeld ANP
Beeld ANP

De stad blijkt een CDA-bastion te huisvesten: de Prinses Irenebuurt. De partij van lijsttrekker Diederik Boomsma haalde er bij de gemeenteraadsverkiezingen 38,1 procent van de stemmen. Dat is ruim twee keer zo veel als de VVD.

De CDA-overwinning in het stemlokaal in het enige stemlokaal in de wijk zal vermoedelijk te maken hebben met de fanatieke weerstand in de buurt tegen de erfpachtplannen, waar Boomsma kritisch op is.

De partij deed het overal in Zuid vrij goed: ruim 35 procent van de 11.991 stemmen die het CDA haalde, kwam uit dat stadsdeel.

Forum voor Democratie
De cijfers van de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) maken het stemgedrag bijna op straatniveau inzichtelijk.

Dat Denk vooral goed scoorde in gebieden met veel Turkse en Marokkaanse Amsterdammers, zoals Geuzenveld-Slotermeer, de Banne en Nieuwendam Noord, was geen verrassing.

Ook is het niet verrassend dat Forum voor Democratie de grootste werd in dezelfde stemlokalen, vooral in het westelijk deel van Noord, waar de PVV het bij de landelijke verkiezingen ook goed had gedaan.

Hetzelfde geldt voor de stemlokalen in het centrum die vooral voor GroenLinks en D66 waren en die in Zuid voor D66 en VVD.

Stemmen in ander lokaal
Het gemiddelde opkomstpercentage bij de verkiezingen lag op 52,2 , maar de verschillen in de stad zijn groot.

Op de stemlokalen in Ransdorp, IJburg, de VU en een enkele plek in Nieuw-West na, bevinden alle stembureaus met een opkomstpercentage van meer dan 65 zich binnen de Ring en aan de centrumkant van het IJ.

De opkomstpercentages lager dan 35 bevinden zich voornamelijk in Zuidoost en in Geuzenveld en Osdorp.

Het stembureau met het laagste opkomstpercentage was Wijkcentrum Ala Kondre in Zuidoost, waar 15,6 procent van de opgeroepenen kwam stemmen. Die cijfers zijn niet helemaal zuiver: mensen konden namelijk ook stemmen op een ander bureau.

65%

Nagenoeg alle stembureaus met een opkomstpercentage van 65 of hoger bevinden zich binnen de Ring.

Daardoor haalde het stembureau in de Universiteitsbibliotheek op het Singel een opkomstpercentage van 128,9. Nergens in de stad was de opkomst groter.

Gelijkmatige score
De grootste versplintering van partijen is te vinden in Zuidoost. Op wijkniveau komt GroenLinks overal als winnaar uit de bus - op de VVD enclave Driemond na - maar de verschillen per stembureau zijn groot. Bij de 32 stembureaus in het stadsdeel zijn acht verschillende winnaars.

Opvallend is ook dat Bij1 het in Zuidoost moest afleggen tegen de ChristenUnie. De partij van Sylvana Simons werd bij een stembureau de grootste, de partij van Don Ceder wist op vier plekken te winnen. De ChristenUnie eindigde exact gelijk met GroenLinks bij het stembureau op de Alexander Dumaslaan: 107 stemmen.

Dat Bij1 toch een (rest)zetel wist te grijpen, komt vooral doordat de partij overal in de stad vrij gelijkmatig 1 tot 1,5 procent van de stemmen haalde. Van alle partijen was de PvdA de meest gemiddelde partij: die haalde overal ongeveer evenveel stemmen, of even weinig.

In Zuidoost werden ook de meeste stemmen uitgebracht op partijen die uiteindelijk niet in de gemeenteraad kwamen.

De grote verliezer van de verkiezingen - de Republikeinse Politieke Partij, die in de hele stad slechts 89 stemmen kreeg - behaalde haar grootste succes juist helemaal aan de andere kant van de stad: drie stemmen in verzorgingshuis De Bogt-Westerbeer in de Spaarndammerbuurt.

1,5%

Bij1, de partij van Sylvana Simons, haalde in nagenoeg alle buurten van de stad tussen de 1 en 1,5 procent van de stemmen.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Meer over de verkiezingen

Niets missen van het vervolg op de verkiezingen? Like Amsterdam Kiest op Facebook

Dit is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden