De Tuinen van West in het gedrang

De bestuurder van de Tuinen van West. Foto Klaas Fopma Beeld
De bestuurder van de Tuinen van West. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Het aanleggen van de Tuinen van West, een nieuw recreatiegebied langs de rand van Nieuw-West, staat op losse schroeven. CDA-staatssecretaris Henk Bleker heeft een streep gehaald door de subsidieregeling voor recreatie rond de stad.

Vorige maand, bijna meteen na zijn aantreden, schrapte Bleker het Investeringsbudget Landelijk Gebied, waarmee provincies het aanleggen van groen rond steden betaalden. Daarmee viel ook de financiering weg voor de Tuinen van West. Voor het vierhonderd hectare grote groene gebied op de rand van Osdorp en Geuzenveld zijn veel plannen gemaakt, bijvoorbeeld voor fiets- en wandelpaden en horeca.

Het rijk zou daar elf miljoen euro aan bijdragen, op een totale begroting van 33 miljoen euro. Maar Bleker heeft de provincies laten weten dat alleen investeringen die vóór 20 oktober zijn gedaan, nog zullen worden vergoed.

De financiering van de Tuinen van West is daarom per direct stilgezet, terwijl de aanleg halverwege is. Het gevaar is dat straks fietspaden niet verder gaan omdat er geen brug is, of andersom, zegt stadsdeelbestuurder Ronald Mauer.

De gemeente, de provincie en stadsdeel Nieuw-West voelen zich overvallen door Bleker. Ze vrezen 'verrommeling' van de stadsranden en hopen dat de Tweede Kamer Bleker zal terugfluiten. Morgen en overmorgen debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Daaronder valt ook natuurbeheer. (BART VAN ZOELEN)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden