Plus

De trots om te stemmen overheerst op Het Stemfeest

In de Tolhuistuin was woensdagnacht de aftrap van de verkiezingen. De stembus ging om middernacht open. 'Als ik niet zou gaan, gaat mijn stem verloren.'

Maarten van Dun
Het stembureau woensdagnacht Beeld Amaury Miller
Het stembureau woensdagnachtBeeld Amaury Miller

De eerste vier stemmers van Nederland heten Othman, Tirza, Carlito en Giovana. Zij staan vooraan in een rij van tientallen jongeren als om middernacht de gordijnen van het stemhokje in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord opengaan.

Hier kan op Het Stemfeest als een van de eerste plekken in Nederland worden gestemd (ook in Castricum is al een stembureau open). De organisatie zelf roept in elk geval voortdurend dat hier 'geschiedenis wordt geschreven'. Zo voelt het ook voor Carlito Hoogdorp, pas anderhalve maand achttien jaar, twee meter lang en voor het eerst stemgerechtigd. "Ik ben helemaal hyped! Ik heb me voorbereid door mijn research te doen. Debatten kijken, partijprogramma's lezen en met vrienden discussiëren. Het was moeilijk, maar mijn keuze staat vast. Stemmen doe je voor iedereen. Niet alleen oude mensen moeten het doen, maar vooral ook jongeren. Wij zijn de toekomst."

We stacken money
Die gedachte drijft ook de organisator van het Stemfeest. Rapper en schrijver Massih Hutak (24), die eerder al premier Mark Rutte van repliek diende na diens brief aan de Nederlandse kiezer, wil dat jongeren beseffen dat ze de democratie moeten vieren. "Het geeft jongeren het geloof terug in hun eigen kracht. Niet-stemmen is opgeven, het is het bevestigen van het stereotiepe beeld van de luie millennial die zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Als je een grote mond hebt, als je klaagt of haat op dingen, moet je ook je verantwoordelijkheid pakken."

Het zal de boodschap van Hutak zijn die aanslaat, maar dan helpt het ook als je een beetje leuke vrienden hebt om een feestje mee te vieren. En die heeft hij, want Hutak organiseert het feest met een aantal bekende muzieklabels. Terwijl populaire (treiter)vloggers en presentatoren langskomen om een handje te geven, staat zo'n beetje iedere Nederlandse rapper van betekenis op het podium: Amsterdam-Noords eigen Tuindorp Hustler Click, Cho, Jairzinho, Bokoesam en Jonna Fraser.

Terwijl hun teksten de VVD als muziek in de oren moeten klinken ('gas op de linkerbaan', 'we stacken money maar we spenden het ook'), wordt op de gang serieus gesproken over politiek. Zoals de twee vriendinnen Zohra Wassel (23) en Sadaf Agha (28). Agha legt uit te gaan stemmen, hoewel ze haar bedenkingen heeft bij de eerlijkheid van het Nederlandse systeem. "Ik denk niet dat mijn stem het verschil zal maken, maar ik wil voorkomen dat de PVV groot wordt. Als ik niet zou gaan, gaat mijn stem verloren."

Beide vrouwen zijn als peuter gevlucht uit Afghanistan. Volgens Wassel is immigratie nu een van de belangrijkste thema's in Noord: "Toen wij naar Nederland kwamen, was het een andere tijd, het beleid was anders. Ik denk dat Nederland blij mag zijn met zo veel jonge mensen die kunnen meehelpen de pensioenen te verdienen, maar tegelijk brengen zij ook problemen mee uit een oorlogsgebied."

Over één ding is ze duidelijk: "Als de politiek vindt dat ik terug moet naar mijn eigen land, is dat onethisch. Ik ben ook een Nederlander."

De macht kantelen
Terwijl cameraploegen filmen, wordt op het stemfeest vrolijk gediscussieerd over anoniem solliciteren ('Ik ga me niet verbergen. Als ze geen blacka willen, dan willen ze geen blacka'). Ook die ongrijpbare Nederlandse identiteit komt aan bod. Wie kort na middernacht zijn ogen over de lange veelkleurige rij jonge Amsterdammers laat gaan, ziet dat die Nederlandse identiteit door iedereen anders wordt ingevuld. Maar de trots om te stemmen overheerst.

Is het de boodschap van organisator Massih Hutak, die nog maar eens herhaalt dat 'wij de macht kunnen kantelen', of is het omdat iedereen beseft dat er veel op het spel staat? Hoe het ook zij, als de 18-jarige reus Carlito Hoogdorp als eerste kort na middernacht het stemhokje uit stuitert, zegt hij: "Op deze manier ga ik nog veel vaker stemmen."

Lees alles over de verkiezingen in ons verkiezingsblog.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden