PlusOpinie

‘De transvlag moet zichtbaarder worden in Amsterdam’

Transgendervlag tijdens de Brighton Pride Parade.Beeld Getty Images

De roze-blauw-witte transvlag bestaat dit jaar twintig jaar. Yvo Vas Dias roept alle Amsterdammers op dit jubileum te vieren, door te vlaggen. 

Wat hebben we genoten van Pride Amsterdam. De hele stad vol liefde, feestelijk versierd en overal regenboogvlaggen. Prachtig! Toch heb ik, als voorzitter van TransAmsterdam, nog een langgekoesterde droom.

Op 19 augustus is het Transgender Flag Day. Dit jaar is extra speciaal, want de transgendervlag bestaat 20 jaar! Hij is in 1999 ontworpen door Monica Helms, een transgendervrouw uit de VS. Zij wilde dat er een vlag kwam om de transgendergemeenschap te vertegenwoordigen, náást de ‘traditionele’ regenboogvlag.

Deze laatste staat symbool voor trots met betrekking tot seksuele geaardheid/seksualiteit, terwijl de transgendervlag symbool staat voor onderwerpen met betrekking tot identiteit (man, vrouw, anders).

Het is onze droom dat de transvlag in Amsterdam nog zichtbaarder is dan nu het geval is. Dat de vlag overal gaat wapperen, naast de regenboogvlag. Voor ons is de transvlag namelijk een belangrijk symbool waarmee we op een speelse manier aandacht willen schenken aan de positie van transgender personen.

De vlag is te herkennen aan vijf horizontale strepen in de kleuren lichtblauw, roze en wit. Een lichtblauwe streep boven en onder, daartussen twee roze lijnen en in het midden een witte lijn.

De blauwe en roze strepen staan symbool voor de traditionele kleuren die worden toegewezen aan jongens en meisjes. De witte lijn staat dat voor mensen die zich niet als man of vrouw identificeren, mensen die in transitie zitten of mensen die intersekse zijn. De vlag zelf staat symbool voor trans-pride, diversiteit en transgenderrechten.

Onduidelijkheid en onwetendheid

Transgender personen hebben vaak een groot gevecht te leveren. Met zichzelf, met hun naasten en met de buitenwereld. Dat maakt hen tot een kwetsbare groep binnen de samenleving, maar ook binnen lhb-groepen. Vaak is er sprake van gevoelens van schaamte en van angst en onbegrip, wat kan zorgen voor psychisch lijden en isolement. Bovendien bestaan er veel verschillende uitingsvormen voor genderidentiteit. Dit heeft ook tot gevolg dat er veel onduidelijkheid en onwetendheid bestaat over transgender personen.

De laatste jaren was er aardig wat aandacht voor transpersonen en genderproblematiek in de media. Dit had meestal, maar zeker niet altijd, een positief effect op de zichtbaarheid, maar er is nog altijd een wereld te winnen. Ook in een stad als Amsterdam.

Onwetendheid en onduidelijkheid leiden heel makkelijk tot onbegrip. Zo kan het gaan van kwaad tot erger: transgender personen krijgen regelmatig te maken met vooroordelen en discriminatie, zoals ongelijke behandeling bij een sollicitatie, bewust verkeerd aangesproken worden of (verbaal) geweld. En dat is allemaal weer een voedingsbodem voor extra kwetsbaarheid en isolement.

Empowerment

Juist door meer zichtbaarheid te geven aan transgender personen en het feit dat zij überhaupt bestáán, bevorderen we hun emancipatie en empowerment. Het is daarom onze droom dat de transvlag overal komt te wapperen naast de regenboogvlag. Waarom niet beginnen in Amsterdam?

We roepen de Amsterdammers op om dit jaar niet zomaar voorbij te laten gaan en de transvlag op 19 augustus buiten te hangen.

Yvo Vas Dias, Voorzitter TransAmsterdamBeeld Mick Luna

Op zaterdag 17 augustus viert TransAmsterdam het twintigjarig bestaan van de transvlag in het Lloyd Hotel. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden