PlusI Love Amsterdam

De Transvaalbuurt: 'Niet altijd mooi, maar een fantastische plek'

In een serie over Amsterdammers en hun favoriete plek brengt student Nassim Balahsioui (23) een ode aan het Beukenplein en de Transvaalbuurt.

null Beeld Marijke Stroucken
Beeld Marijke Stroucken

'In Meppel was ik de enige Marokkaan op het gymnasium, sinds vijf jaar woon ik in Amsterdam, nu in de Transvaalbuurt, een van de meest diverse buurten van de stad. Nog niet zo heel lang geleden was dit een ouderwetse volkswijk, waar veel Marokkanen woonden. Door de gentrificatie van de laatste jaren bestaat de wijk ­tegenwoordig uit een leuke mix van jong en oud, zwart en wit."

"Mijn buurman is een ouwe Hells Angel, vol tatoeages en met een gigantische hond. Hij heeft een grote mond, maar met mij wil ie een keer koffie drinken. Dat je allerlei types kunt ­tegenkomen maakt het zo leuk, het bruist hier. Vooral het Beukenplein is in de zomer heel levendig, met al die restaurants en bars, zoals Maxwell, Two Smoking Barrels en de Rotisserie, waar je de beste burgers van de stad kunt eten. Bar Bukowski, waar je uitkijkt op het Oosterpark, is mijn tweede huiskamer, ik kom er om te studeren en om bier te drinken met vrienden. Zij noemen het hier een hipsterbuurt, dat klopt wel. Het is een melting pot, maar de Marokkaanse families maken steeds meer plaats voor hoogopgeleide jonge mensen."

Ratjetoe aan stijlen
"Zes jaar geleden stond de buurt nog bekend als crimineel, maar daar merk ik weinig van. Ik voel me nooit onveilig. Ondanks de verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen gaat het heel goed hier. Het helpt als je de achtergrond van de ander respecteert en iemand tegelijk een kijkje in jouw wereld biedt. De jongens op straat groeten mij allemaal als ik voorbijfiets."

"Mijn buurt is niet per se mooi, het is een ratjetoe aan stijlen, van statige, mooie panden tot niet zo mooie nieuwbouw. Er is geen enkele samenhang en toch klopt het. Juist die verschillen maken de buurt zo mooi. Als ik door de stad fiets of in de zomer met vrienden over de grachten vaar, valt mijn oog altijd op gebouwen die afwijken."

"Zoals een knalroze gevel tussen monumentale grachtenpanden. Of neem het Science Park, waar ik neurowetenschappen studeer: de faculteitsgebouwen en de studentenwoningen zijn lelijk, maar toch is het een fantastische plek. Je vindt er veel innovatieve bedrijfjes en leuke initiatieven, zoals Anna's Tuin en Ruigte, een ecologische tuin naast de voormalige boerderij ­Anna's Hoeve, beheerd door studenten."

Homo en Marokkaan
"Het Science Park is de enige faculteit waar studenten écht zichzelf durven te zijn. Misschien let ik daar wel extra op, omdat ik me vaak anders voel. Ik ben homo en Marokkaan, al denken mensen vaak dat ik hetero en Europeaan ben. Ik voel me geen Marokkaan, ook geen ­Nederlander, maar wereldburger. Als ik me al iets voel, dan is het Amsterdammer, want Amsterdam heeft van alles wat. Hier ben ik thuis."

"Naar Amsterdam verhuizen is de beste beslissing uit mijn leven geweest. Een paar jaar leefde ik in twee werelden, in Meppel was ik de brave zoon die het gymnasium moest halen, in het weekend de jonge, vrije homo die zich in het nachtleven van Amsterdam stortte."

"Vanaf mijn elfde wist ik dat ik op mannen viel, op mijn zeventiende ben ik er ook thuis voor uitgekomen. Onze familieband is heel goed, het kostte wat tijd en energie, maar alles is goed afgelopen. Mijn broertje van negentien heeft door mij een heel ander beeld gekregen van homoseksualiteit, zijn beste vriend is zelfs gay."

"Toen ik net in de stad kwam, werkte ik als stylist. Ik voelde me heel wat omdat ik dj's kende en overal op de gastenlijst kwam. Toen ik naar de Transvaalbuurt verhuisde, merkte ik dat het hier niemand boeit wat ik doe of wie ik ken. Ik ben ­gewoon een bewoner als alle anderen, deze buurt heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben."

Dit is deel 5 van een serie in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam over Amsterdammers en hun stad. Volgende week vrijdag deel 6.

Lees ook over de favoriete plekken van Michiel Romeyn, Yvonne Franquinet en Jan Eric Remmelts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden