PlusColumn

De trainer is een modepop

Maarten Moll Beeld Wolff
Maarten MollBeeld Wolff

Erik ten Hag in een grote, bruine, leren jas langs de lijn, dat zou hem toch beter staan dan een maatpak met te mooie schoenen?

En dan onder die leren jas een holster met een pistool, voor het geval de scheidsrechter weer eens gaat dwalen en hij, net als de voorzitter van Paok Saloniki, het veld in kan rennen om hem tot de orde te roepen.

Vroeger - daar gaan we weer - zag je nog weleens de voeten van een voetbaltrainer uit de dug-out steken. Met daaraan een stel voetbalschoenen met van die lange ijzeren noppen. Mooi beeld. Met geluk kreeg je een close-up van die trainer. Een rood windjack om de schouders.

En soms een sigaret tussen de lippen.

Tegenwoordig staat de trainer op mooie schoenen langs de lijn. In een driedelig pak. Met stropdas. De trainer is een modepop geworden.

Over Erik ten Hag hoorde ik al: "Hij ziet eruit als een boekhouder." Weinig verrassend, zo'n uitspraak, maar wel treffend.

Ik dacht aan het woord boekhouder, toen ik zondag Erik ten Hag zag juichen na de 1-0 voor Ajax. Blij, maar ingetogen (zoals de boekhouder stiekempjes zijn vuist balt nadat hij een begroting sluitend heeft gekregen).

Als je ergens in het midden van Europa een foto van Ten Hag in die kleding laat zien, zal niemand zeggen dat hij een voetbaltrainer is. "Ú¿tov­ný!" (Ja, dat is Slowaaks voor boekhouder.)

Bij Ajax coachen de trainers in pak, dat is traditie. Net als dat gezeur over dat een Ajacied nooit zijn jasje uitdoet. Waarom zou Ten Hag dat niet loslaten? Hij is toch de baas?

Ik herinner me een dag op De Vijverberg, waar Huib Ruijg­rok trainer was van De Graafschap. Er brak een brandje uit achter het vijandelijke doel. Ruijgrok eropaf.

Hij aarzelde geen moment, trok zijn grote bruine leren jas uit, gooide die op het vuur en stampte toen met zijn schoenen, waar geen Italiaan met zijn poezelige vingertjes aan had gezeten, het vuur uit. Daarna trok hij achteloos zijn jas weer aan.

Dat is een voetbaltrainer.

Reageren? m.moll@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden