Plus

De traditionele musical in groep 8 maakt plaats voor een film

Amsterdamse scholen geven steeds creatiever invulling aan het afscheid van groep 8. De traditionele eindmusical maakt plaats voor een film of bonte avond.

De Regen­boog in Zuid­oost heeft afscheid genomen van de musical en maakt een film van sketches van leerlingen. Beeld Tammy van Nerum
De Regen­boog in Zuid­oost heeft afscheid genomen van de musical en maakt een film van sketches van leerlingen.Beeld Tammy van Nerum

'Kan iedereen nu stil zijn? We gaan filmen." Cameravrouw Sophia (11) doet in autoriteit niet onder voor haar collega's in Hollywood. Een handjevol groep 8-leerlingen van basisschool Overhoeks staart muisstil naar het scherm van de iPad, een gymtoestel doet dienst als statief.

De tablet staat gericht op presentator Tijn (12), die ernstig in de camera kijkt. Hij moet op het puntje van zijn tenen staan om bij de presentatietafel te komen. Regisseur Roxy telt af: 3, 2, 1.

"Welkom terug bij Journaal Overhoeks. Straks presenteren we het weer van het afgelopen jaar en stellen we pittige vragen aan de juf."

Met een zelfgemaakt journaal nemen de groep 8'ers uit Amsterdam-Noord dit jaar afscheid van basisschool Overhoeks. In interviews en reclameblokken vatten ze hun laatste schooljaar samen. Ze bedenken zelf de teksten en het scenario, filmen op de iPad en monteren in iMovie.

"Een musical voelt soms een beetje voorgekauwd," verklaart directeur Minneke Wiewel de keuze voor een zelfgemaakte film.

Overhoeks is niet de enige school waar groep 8 afsluit zonder musical. Veel Amsterdamse scholieren schitteren deze week in zelfbedachte stukjes of, helemaal populair, een eindfilm. Een eigen productie past beter bij hun belevingswereld, vinden veel scholen. Daarnaast sluit film goed aan bij de YouTubegeneratie.

Tijdsdocument
Josien Branbergen van Montessorischool De Regenboog in Zuidoost herinnert zich levendig hoe de War Childmusical een paar jaar geleden ontaardde in een klucht. De teksten en thematiek gingen de kinderen compleet boven de pet.

Dit jaar maakt Rob Schimmel, de directeur van de school, een film waarin elke leerling een zelfbedacht stukje van twee minuten doet. Alleen of met een klasgenoot.

Van eetwedstrijden tot een competitie hooghouden en een voordracht op de Chinese bamboefluit. Zonder 'ingeblikte taal' en 'voorgekookte grapjes'. "Dit is echt iets van de kinderen zelf, een tijdsdocument van wie ze zijn," meent Branbergen.

De Achtsprong koos dit jaar ook voor een film en riep daarbij hulp in van een tekstschrijver en cameraman. Juf Hellen Smith zag een paar jaar geleden al af van de musical.

"We zijn een gekleurde school, die musicals stonden zo ver van de belevingswereld van onze kinderen af. Ze moesten lappen tekst uit hun hoofd leren en er was weinig diversiteit in de rollen." Daarnaast hebben de leerlingen volgens Smith ook andere kwaliteiten dan toneelspelen, zoals dansen. Dat mag tijdens de pauze van de film.

Een film doet meer recht aan alle kinderen in de klas, vindt Hanife Sak van het Elout in Zuid. "Bij zo'n musical hebben een of twee kinderen de hoofdrol, de anderen mogen met een scènebord over het podium lopen."

Leerlingen van groep 8 van Overhoeks filmen de eindfilm van hun basisschool op iPad, om die dan te monteren in iMovie. Beeld Tammy van Nerum
Leerlingen van groep 8 van Overhoeks filmen de eindfilm van hun basisschool op iPad, om die dan te monteren in iMovie.Beeld Tammy van Nerum

Haar school doet dit jaar voor de eerste keer een film. Ze krijgen hulp van een vader die regisseur is. Branbergen meent dat film haar groep 8-leerlingen ook meer ruimte geeft om te laten zien waar ze goed in zijn.

"We hebben veel verschillende kinderen met verschillende achtergronden, nu gaan ze allemaal van school met het gevoel 'ik ben gezien'."

Voor de ouders is het soms wel even wennen zo'n onorthodox afscheid. Rob Schimmel van De Regenboog kreeg te horen dat hij de musical niet zomaar van kinderen mocht afnemen. Hij begrijpt wel dat het jammer is om niet meer samen naar één moment toe te leven, maar een film went snel genoeg, denkt hij.

Blooper
De scholieren zelf zijn blij met de verandering, vooral die met plankenkoorts. Roxy van basisschool Overhoeks vindt het fijn dat een scène gewoon opnieuw kan.

Mislukte fragmenten worden wel bewaard, maar dan als blooper. Klasgenoot Tijn vindt een film veel meer van deze tijd, al denkt hij dat dit later ook achterhaald zal zijn. "Dan zijn we allemaal een hologram."

De traditionele musical mag op zijn retour lijken, op sommige scholen staan de leerlingen nog gewoon zingend en acterend op de planken. Zo speelt de Valentijnschool vanavond Herrie Op Het Eiland Van Benny Vreden en treden de leerlingen van de Nicolaas Maes op in De Krakeling met een eigen musical.

De islamitische basisschool El Amal in Nieuw-West had vorige week juist een musicalprimeur. Waar traditionele ouders eerder bezwaar hadden tegen zingende en dansende scholieren, stemde iedereen er dit jaar mee in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden