Plus

De Toverfluit wil nog wel 70 jaar door in Amsterdam

De Toverfluit staat zo goed als op straat. De balletschool moet na veertig jaar hun pand op de Tweede Weteringsdwarsstraat uit. Woensdag kwamen ze in actie - geheel in stijl.

Leerlingen, ouders en docenten van de Toverfluit woensdag op het Amstelveld. Beeld Joris van Gennip
Leerlingen, ouders en docenten van de Toverfluit woensdag op het Amstelveld.Beeld Joris van Gennip

Pianoklanken galmen over het Amstelveld terwijl zeker 50 kinderen en hun ouders, dansleraren met elkaar kletsen. Hun show gaat zo beginnen. Met gouden letterbalonnen beelden ze het woord Toverfluit af. Het is de naam van de bekende Amsterdamse balletschool die het pand op de Tweede Weteringdwarsstraat na veertig jaar moet verlaten.

De eigenaar heeft andere plannen met het gebouw en daar heeft de school zich bij neergelegd. "De gesprekken met de verhuurder waren prettig", zegt Toverfluit-eigenares Elaine van der Feen.

Megafoon
Bij een mogelijk einde van haar 70 jaar oude school heeft ze zich nog allerminst neergelegd. "Onze balletschool hoort in Amsterdam", schreeuwt ze door een megafoon over het Amstelveld. "Ook de volgende zeventig jaar!"

De balletdansers - de meesten tussen de 7 en de 13 - verzamelen zich ondertussen massaal op het veld en de piano begint te spelen. Samen met hun leraressen laten ze hun beste dans zien. Met de actie wil De Toverfluit met een knipoog aandacht vragen voor hun probleem en een serieuze boodschap doorgeven: er is straks geen pand meer en een nieuwe vinden is makkelijker gezegd dan gedaan.

Nekslag
"Prijzen in Amsterdam stijgen enorm en het kan betekenen dat de school straks buiten de stad moet gaan. Dat zou onze nekslag zijn," aldus Van der Feen. Ze vertelt dat veel kinderen na school lopend of op de fiets komen om te dansen. "We horen hier."

De kinderen van Wilmy van Ojik zaten ook op De Toverfluit. "Ik snap niet waarom de gemeente dit niet actief oppakt, een balletschool met zo'n verleden kan je toch niet laten gaan. Het heeft een sociaalmaatschappelijke functie."

Ons lot
Ook de ouders dansen en zingen mee met de uitvoering van 'Aan de Amsterdamse grachten' op het winderige Amstelveld. "We laten ons niet tegenhouden door deze storm." De zoektocht naar een pand gaat door. De Toverfluit heeft tot december volgend jaar om iets nieuws te vinden. "We durven alleen maar te hopen dat iemand deze actie ziet en zich hard wil maken voor ons lot."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden