Plus

De Toppers: Tooi, cowboypak en hoog ken-je-deze-noggehalte

De Toppers staan weer twee dagen in een uitverkochte Johan Cruijff Arena. Vrijdag was het eerste optreden. Thema dit jaar: Wild West, thuis best. Pijl en boog en andere speelgoedwapens waren echter taboe.

Jan Smit hield het qua outfit bescheiden.Beeld anp

De nieuwigheid is er natuurlijk al jaren van af. Met wat kwade wil zou je de formule zelfs sleets kunnen noemen. Maar tegelijk: niemand gaat naar de Toppers om verrast te worden. De Toppers is vermaak op bestelling: een gekke outfit aan, een paar zoete witte wijn erin en gáán. Bezoekers krijgen al twaalf jaar precies datgene voorgeschoteld wat hen wordt beloofd: 'het grootste meezingfeest van het jaar'.

En precies daarin schuilt het succes van de Toppers: ongegeneerd uit volle vorst meezingen met liedjes die iedereen kent. En mocht je de tekst niet kennen, dan zijn er gelukkig de schermen nog, die het stadion omvormen tot een larger than life karaokebar. Met een belabberde akoestiek weliswaar, maar dat lijkt het hysterisch uitgedoste publiek weinig te deren.

Het thema van dit jaar - 'Wild West, thuis best' - had nog voor de nodige problemen gezorgd. In de televisieserie voorafgaand aan de optredens zei een streng kijkende politiewoordvoerder Ellie Lust dat al die cowboy-outfits allemaal wel leuk en aardig waren, maar dat namaakpistolen, pijl en boog of lasso's uit den boze waren. Veiligheid boven alles.

(tekst loopt door onder foto)

Gerard Joling, vrijdagavond in de Johan Cruijff Arena.Beeld anp

Dat maakte het wildwestverkleedfeestje een stuk lastiger, maar bij feestartikelenwinkel Witbaard op de Ferdinand Bolstraat was de omzet er niet minder om geweest. Sterker nog, eigenaar Sabrina Rietbergen had zoals elk jaar een apart schap gemaakt voor De Toppers. "Cowboyhoeden, gilets, indianentooien, alles wat ook maar een beetje met het Wilde Westen te maken heeft, hebben we bij elkaar gelegd. Wel zo handig."

Café Nol op een late zaterdagnacht
"Wat zien jullie er allemaal prachtig uit lieve mensen," zegt Gerard Joling nadat hij op een paard naar het podium in het midden van het stadion is gebracht. Het weinig indrukwekkende decor moet een saloon voorstellen, maar de Johan Cruijff Arena lijkt vanavond toch vooral op Café Nol op een late zaterdagnacht. Dus: Hollandse hits en inhakers met een heel hoog ken-je-deze-noggehalte.

En als een nummer dan wat slechter valt, te verwachten bij een lijst van 200 liedjes, is er altijd weer de geruststellende gedachte dat na een half minuutje alweer het volgende liedje volgt. Een Doe Maarmedley, een blokje songfestival en wat housestampers om de vaart er een beetje in te houden: in razend tempo worden ze afgedraaid.

(tekst loopt door onder foto)

De Toppers kwamen aan op paarden.Beeld anp

Jan Smit, die naast René Froger, Jeroen van der Boom en Joling dit jaar als 'vierde topper' fungeert, voegt misschien niet heel veel toe aan de schier oneindige reeks gastoptredens, maar zorgt er in elk geval voor dat als de Toppers met zijn vieren op het podium staan elke tribune er minstens een kan zien.

En uiteindelijk gaat het ook niet om wie er nou optreedt, om het vuurwerk of om de wat onbeholpen line-dancers in korte spijkerbroeken en cowboylaarzen. Een avondje Toppers vervult de functie die de kerk vroeger ook had: een plek om te zingen alsof het de laatste dag op aarde is.

Drukte in Zuidoost

Er wordt topdrukte verwacht dit weekend in het Arenagebied: de Toppers treden op in een uitverkochte Johan Cruijff Arena, Anouk in een uitverkochte Ziggo Dome en Eddie Vedder in een uitverkochte Afas Live. Naar schatting zullen er 150.000 mensen op de been zijn. Om dit in goede banen te leiden wordt in de Johan Cruijff Arena een pop-upverkeerscentrale ingezet: het Operationeel Mobiliteitscentrum. Alle partijen die te maken hebben met vervoer, verkeer en veiligheid werken hier samen als één team. "Alle gegevens uit het gebied komen samen" zegt Steffart Buijs van de Johan Cruijff Arena. "Zo willen we voorkomen dat mensen lang in de rij staan, terwijl er bij wijze van spreken 200 meter verderop nog plek is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden