Opinie

'De top van het GVB mist moreel besef'

Het GVB kent een lange historie van onrust over de beloning van de top, schrijven Dennis Boutkan (PvdA Amsterdam) en Rutger Groot Wassink (­GroenLinks Amsterdam).

null Beeld ANP
Beeld ANP

In 2014 was er veel gedoe over het salaris van de net aangestelde directeur Alexandra van Huffelen. In plaats van dat zij genoegen nam met 181.000 euro (dat is het plafond dat Amsterdam wenselijk acht), bedraagt haar salaris nu 213.000 euro.

Hans Bakker, de voorzitter van de raad van commissarissen, verdedigde dit ­hoge salaris in 2014 in de gemeenteraad met de kromme redenering: "Als deze norm leidend zou zijn geweest, had het bedrijf een enorm risico gelopen."

En vorig jaar was het weer raak. Het Amsterdamse College maakte als enige aandeelhouder bekend akkoord te zijn gegaan met de aanstelling van een nieuwe directeur Techniek. Met opnieuw een veel te hoog salaris.

Ook bij de herbenoeming van Tom Middelkoop als directeur Financiën bleek dat zijn salaris nog steeds een stuk hoger ligt dan dat van een minister. Het treurige eindresultaat is een GVB-directie die zich te veel laat betalen en geen ­genoegen neemt met minder.

Dit zegt veel over de cultuur in de top. De platgetreden argumenten om hun meer te betalen dan aan de minister-­president horen we vaker: 'Voor een lager bedrag krijgen we geen goede mensen.' Of: 'Als we te weinig betalen, gaan ze naar het buitenland.'

Allemaal onzin. Bij het Rotterdamse vervoersbedrijf RET trad onlangs een directeur aan die wel binnen de norm valt. Mede na duidelijke interventies van de Rotterdamse raad, nadat de vorige directeur zich ook te buiten was gegaan aan exorbitante betaling. En zo hoort het.

Maatschappelijke onrust over topsalarissen ontstaat niet voor niets. Het raakt direct het gevoel van eerlijkheid van veel mensen. Dat is geen politiek spel, maar dat is strijden voor rechtvaardigheid en matiging. Juist een openbaar vervoerbedrijf zou hier gevoelig voor moeten zijn.

Niet dus. De raad van commissarissen vond het nodig om oproepen van het college tot snelle beperking van het topsalaris naast zich neer te leggen. Dat is minachtend naar de ­Amsterdammers en het gemeente­bestuur. Temeer daar de gemeente als regel heeft dat er bij deelnemingen niet boven het (vorstelijke) salarisplafond van 181.000 euro betaald wordt. Aan deze regel heeft de GVB-top lak en dat is stuitend.

Dat dit liberale college mét SP akkoord is gegaan, is volstrekt onbegrijpelijk. Het college had maar één ding moeten doen als enige aandeelhouder: de herbenoeming van Tom ­Middelkoop blokkeren.

Dan was een duidelijk signaal afgegeven aan de top van het GVB en aan de Amsterdammers dat dergelijk gedrag moreel ­verwerpelijk is.

Dennis Boutkan, PvdA Amsterdam
Rutger Groot Wassink, ­GroenLinks Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden