Schuim

De Top 100 food­influencers, dit keer inclusief de provincie

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: FavorFlav Food Top 100.

Hans van der Beek
De twee vingerfluithooligans: chef Alain Caron (Café Caron, nummer 4), zijn (kook)partner Roel James, Top 100 winnaar Joris Bijdendijk (RIJKS) en zijn partner Elsa Beeld Schuim
De twee vingerfluithooligans: chef Alain Caron (Café Caron, nummer 4), zijn (kook)partner Roel James, Top 100 winnaar Joris Bijdendijk (RIJKS) en zijn partner ElsaBeeld Schuim

Een stuk natter dan ingeschat wandel ik Hotel Arena binnen. Aan de bar wil ik, erg ambitieus, een glas water bestellen, maar de ober drukt al de welkomstcocktail in mijn handen.

Ah, zo'n avond.

Ik ben bij de Top 100 van food­influencers, voor de tweede keer georganiseerd door foodplatform FavorFlav. De meeste genomineerden - chefs, producenten, kookboekschrijvers, recensenten - zijn er ook.

Naast me zit Jacques Hermus, ­culinair journalist van het Dagblad van het Noorden. Vorig jaar had hij kritiek op de lijst. Alleen maar Amsterdam, Haarlem en Rotterdam! Alsof de provincie niet bestaat!

"En daarom ben ik nu uitgenodigd."

Aha. Dus niet drie restaurants uit Groningen op de lijst, maar Hermus zelf heeft een plekje gekregen. Well played, Jacques.

"Ik zit hier om de provincie een gezicht te geven. Kijk, ik woon zelf ook in Haarlem."

Ik heb nu al een uitstekende avond.

Verschillende topchefs verzorgen het zesgangendiner en tussendoor wordt in etappes de top 100 bekendgemaakt, met showmuziekje en alles.

Het gejoel zit er meteen stevig in en al snel komt er getrommel op tafel bij kijken, ook omdat de wijn stevig wordt doorgeschonken.

Maandagavond is horeca-avond tenslotte. Dan zijn de restaurants dicht en kunnen die jongens zelf een avondje los.

Chef Joris Bijdendijk, een tafel verderop, kan heel erg goed op zijn vingers fluiten. Eén keer is dat feestelijk, maar dit is een top 100.

Kijk aan, we beginnen nu ook al door de presentator heen te schreeuwen. Het is NRC-recensent Joël Broekaert en daar komt van nature al een hoop drukte vanaf.

En van de tafel verderop toont chef Alain Caron zich een nog groter meester in snerpend fluiten. Hij doet het met twee pinken, zie ik, en Bijdendijk met duim en wijsvinger. Andere techniek, dezelfde aanslag.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Na een volgend hapje beginnen we aan de nummer 50 tot 26. Broekaert drumt inmiddels met bestek op glazen. In Hotel Arena heeft de sfeer zich ontwikkeld tot nog een aller-, allerlaatste afzakkertje in een Oost-Europese hotelbar.

Gastheer Ruben Nicolai: "We hadden nog zo gehoopt het tot de top 10 te redden voordat iedereen stomdronken is. Daar moet ik op terugkomen."

Nummer 13: Peter en Marieke Lute, want zij hebben volgens de jury met de Kruidfabriek dit jaar kruiden op de kaart gezet.

Broekaert, zelf 21ste: "Hallo, wie heeft er dit jaar nou kruiden op de kaart gezet?"

Hermus: "Jij?"

Broekaert: "In het NRC!"

Hermus: "Nou, dat deed ik ook al, hoor."

Soms wil je die culi's even op schoot pakken, voor een lekkere knuffel.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat FavorFlav Food Top 100
Waar Hotel Arena, ’s-Gravesandestraat
Wie Joris Bijdendijk, Yvette van Boven, Alain Caron, Marcus Polman, Ruben Nicolai, Schilo van Coevorden, Robert Kranenborg, Ewart van der Horst
Wanneer maandag 20 november, 19.30 tot 24.00 uur

Drank en spijs *****
Sfeer ****
Hans wil nog graag de Vegan Junk Food Bar feliciteren met haar 8ste plek

Kookboekenschrijfster en tv-kok Yvette van Boven wordt tweede Beeld Schuim
Kookboekenschrijfster en tv-kok Yvette van Boven wordt tweedeBeeld Schuim
Gastheer Ruben Nicolai en Marcus Polman van FavorFlav: 'Alles ter meerdere eer en glorie van lekker eten' Beeld Schuim
Gastheer Ruben Nicolai en Marcus Polman van FavorFlav: 'Alles ter meerdere eer en glorie van lekker eten'Beeld Schuim
Miljuschka Witzenhausen (Street Food, nr. 7), bakcoryfee Janny van der Heijden (nr. 5) en Cijn Prins (Zeelust), samen met haar moeder Jonah Freud op nummer 62 Beeld Schuim
Miljuschka Witzenhausen (Street Food, nr. 7), bakcoryfee Janny van der Heijden (nr. 5) en Cijn Prins (Zeelust), samen met haar moeder Jonah Freud op nummer 62Beeld Schuim
De culinair journalisten Joël Broekaert (NRC, nr. 21), ­Hiske Versprille (Parool, nr. 24) en Jacques Hermus (Dagblad van het Noorden, met stip binnen op nr. 54) Beeld Schuim
De culinair journalisten Joël Broekaert (NRC, nr. 21), ­Hiske Versprille (Parool, nr. 24) en Jacques Hermus (Dagblad van het Noorden, met stip binnen op nr. 54)Beeld Schuim
Chef Schilo van Coevorden (Taiko, 11), Jacob Jan Boerma (De Leest, 16), chef Robert Kranenborg (28) en François Geurds (FG, 23). Kranenborg: 'Het is volatiel' Beeld Schuim
Chef Schilo van Coevorden (Taiko, 11), Jacob Jan Boerma (De Leest, 16), chef Robert Kranenborg (28) en François Geurds (FG, 23). Kranenborg: 'Het is volatiel'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden