PlusOpen

De Toneelmeester is snoepwinkel voor acteurs

Elke dag openen nieuwe restaurants, winkels en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: De Toneelmeester.

Ashley Doogan
null Beeld Roy del Vecchio
Beeld Roy del Vecchio

Iedereen kan zich bij De Toneelmeester opgeven voor een introductiecursus, alleen leerlingen met potentie worden daarna toegelaten tot een hoger niveau. Artistiek leider Hugo Konings (43) heeft 'huismoedervrees': "Die komen vaak alleen voor een leuke avond. Daar hou ik ook van, maar ik wil wel dat mijn leerlingen zich ontwikkelen."

De Toneelmeester is naast een school een theaterproductiehuis. ­Konings wil leerlingen voorbereiden op een hbo-theateropleiding en na die opleiding een plek geven in een stuk in de Stadsschouwburg. "Zo blijf ik ze in elke fase een plek bieden."

Snoepwinkel
De toneelschool gaat uit van de kracht van de docent. "Docenten hebben verschillende specialiteiten," zegt Konings. "Als je één methode hanteert als absolute waarheid, werkt dat beklemmend voor acteurs bij wie die techniek niet past. Wij bieden alles aan. Het is een snoepwinkel en de acteur mag graaien."

Konings studeerde af aan een toneelschool en richtte in 2005 acteerschool Studio Act2Act op, waarvan veel ex-leerlingen aangenomen zijn op een theaterschool. Voor De Toneelmeester werkt hij op een nieuwe locatie: 't Fijnhouttheater aan de Jacob van Lennepkade. In het café ernaast kan nageborreld worden. Dat is volgens Konings essentieel. "Tijdens de les moet je niet vragen, maar doen. Daarna is het belangrijk om te evalueren in een ontspannen setting."

De workshops beginnen vanaf 16 mei, zes lessen van 2,5 uur
kosten 195 euro.

Ken jij een nieuw tentje? Vertel het ons en stuur een mailtje naar open@parool.nl

De Toneelmeester

Jacob van Lennepkade 334A
06-51177450

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden