Plus

De toerismekraan kan pas dicht als groei Schiphol stopt

Het nieuwe college is er achter gekomen dat toerisme zich niet zomaar laat terugdringen. GroenLinks, SP, D66 en PvdA richten zich vooral op het verminderen van overlast, niet van het aantal bezoekers.

Toeristen wachten in het centrum van de stad op de bus naar VolendamBeeld Amaury Miller

"We moeten de kraan van het toerisme dichtdraaien," zei Rutger Groot Wassink een jaar geleden in Het Parool, net na zijn verkiezing tot lijsttrekker van GroenLinks.

Woensdag liet diezelfde Groot Wassink een ander geluid horen: de kraan dichtdraaien is helemaal niet mogelijk. De groei van het toerisme is namelijk een autonome ontwikkeling en een stad als Amsterdam is niet in staat die in zijn uppie te keren.

Het verschil tussen de ene Groot Wassink en de andere? Een jaar geleden zat hij nog in de oppositie, nu is de leider van GroenLinks druk bezig een college te smeden met D66, PvdA en SP.

Oppositie voeren is een heel ander vak dan een stad besturen, blijkt maar weer eens.

Twintig miljoen
GroenLinks pleitte in de oppositie voortdurend voor stevige maatregelen tegen de drukte in de stad, net als de PvdA en coalitiepartij SP. D66 sloot zich daar later bij aan.

De vier partijen presenteerden woensdag hun maatregelen tegen drukte, die inderdaad verder gaan dan het beleid van het huidige college van D66, VVD en SP.

Belangrijkste punten: een verbod op Airbnb in drukke gebieden, maximale vakantieverhuur van dertig dagen per jaar, de cruiseterminal gaat de stad uit, opstapplaatsen voor rondvaartboten verdwijnen uit het centrum en de toeristenbelasting gaat verder omhoog.

Voor dit alles is meer handhaving vereist. Als deze actiepunten een beetje snel worden uitgevoerd, zullen ze zeker de overlast door toerisme kunnen terugbrengen.

Als de cruiseterminal de stad uitgaat, zal de overlast op de Piet Heinkade afnemen, al komen de passagiers uiteindelijk toch de stad in.

Een ban op toeristenbussen en opstapplaatsen voor rondvaartboten in het centrum zal de druk verlichten en botsingen tussen bezoekers en fietsers voorkomen, bijvoorbeeld bij het Anne Frankhuis en het Victoria Hotel.

Maar, er is een belangrijke kanttekening: het toerisme neemt de komende jaren alleen maar toe, veel meer dan eerder voorspeld.

Amsterdam ontvangt dit jaar meer dan twintig miljoen bezoekers, in 2025 zullen dit er zo'n 29 miljoen zijn. Meer bezoekers zorgen voor meer overlast. Ook het nieuwe college krijgt die kraan niet dicht.

Schiphol
Dat Eric van der Burg, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij VVD, wel kan leven met deze maatregelen, is wat dat betreft veelzeggend: ze zijn stevig, maar niet radicaal.

Het indammen van toerisme is ook lastig. Amsterdam kan allerlei maatregelen nemen, maar zolang Schiphol groeit en nog meer budgetvluchten grote groepen toeristen kunnen uitbraken, zal de drukte in Amsterdam verder toenemen.

Een stop op de luchtvaart is een van de weinige maatregelen die echt kunnen helpen om de bezoekersaantallen terug te brengen. Al pleitte VVD in de Tweede Kamer deze week juist nog voor méér vluchten op Schiphol.

De groei van Schiphol staat inmiddels ter discussie, maar hierbij gaat het louter om geluidsoverlast en duurzaamheid, niet om de gevolgen in Amsterdam.

Als het college écht iets wil doen aan het terugbrengen van het aantal toeristen, dan zorgt het ervoor dat de drukte in de stad deel gaat uitmaken van het debat over Schiphol. Amsterdam is tenslotte aandeelhouder van de luchthaven.

Meer over de maatregelen: Rederijen niet bang voor verplaatsen opstapplekken en Stadsbestuur wil Airbnb verbieden in drukke buurten

Beeld Amaury Miller
Toeristen in AmsterdamBeeld ANP

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden