Analyse

De toekomst na Obama: déjà vu met Clinton versus Bush?

"Four more years", gaat de geschiedenis in als de meest succesvolle quote ooit op sociaalnetwerksite Twitter. Maar wat na die vier jaar? In het Democratische en Republikeinse kamp begint de race naar 2016 nu al. Ook al gaat het natuurlijk vooral om speculaties. Wie is hun sterkste kandidaat over vier jaar? Mogelijk wordt het opnieuw een Clinton tegen een Bush.

Hillary Clinton. Beeld epa
Hillary Clinton.Beeld epa

De verkiezingen van 2016 kunnen een heruitgave worden van de verkiezingen van 1992. Toen versloeg Bill Clinton zittend president George W. Bush Sr. Na acht jaar Clinton bleek de volgende George W. Bush meer succes te oogsten, maar vier jaar geleden koos Amerika verrassend voor Barack Obama, die helemaal niet uit een politieke familie afkomstig is.

Obama mag in 2016 niet meer deelnemen en zo zullen beide partijen hun populairste kandidaat moeten zoeken. Bij de Democraten zou dat wel eens Hillary Clinton kunnen zijn - Michelle Obama heeft vermoedelijk geen politieke aspiraties. Vier jaar geleden moest ze zelf nog de duimen leggen voor Obama tijdens de voorverkiezingen. En bij de Republikeinen weerklonk dit jaar al de naam van nog een Bush: Jeb Bush.

Hillary staat bijzonder sterk binnen de Democratische partij. Ze verloor vier jaar geleden maar nipt van Obama en heeft er nu een sterke termijn als minister van Buitenlandse Zaken op zitten. Het valt natuurlijk af te wachten of ze een tweede deelname nog ziet zitten, maar de Clintons sprongen de voorbije maanden wel opvallend fel in de bres voor Obama. Jeb Bush is dan weer de interessantste kandidaat voor de Republikeinen. Hij zou niet alleen veel geld kunnen verzamelen, Bush kan ook onder Latino's veel kiezers van de Democraten afsnoepen.

De voorbije verkiezingen waren de eerste sinds 1976 zonder een lid van één van Amerika's bekendste politieke families. Het zou dus geen verrassing zijn mochten de twee voornaamste families over vier jaar de handschoen tegen elkaar opnemen. 'Merken zijn voor ons belangrijk, ze zijn de enige zekerheden in deze wereld', zegt Alex Castellanos, een Republikeinse strateeg. 'De politieke equivalenten van zo'n merk zijn de families Bush en Clinton.'

Jeb Bush. Beeld ap
Jeb Bush.Beeld ap

Hillary en Bill
Bush en Clinton hebben al een achterban die hen zeker zal steunen en zelfs voor de verkiezingen van dinsdag al met 2016 bezig was. Clinton zou het vroegste voordeel hebben, stelt Ed Rendell, voormalig gouverneur van Pennsylvania en een vaste steun voor de Clintons. Hij waarschuwt echter dat er in vier jaar tijd veel kan gebeuren en er zeker ruimte is voor een nieuwe ster, die dankzij de winst van Obama misschien het vaste patroon kan doorbreken. Hoe dan ook zal Clinton in 2016 nog een certitude zijn.

Bill Clinton was alom tegenwoordig tijdens de voorbije verkiezingen. Terwijl Obama niet wild loopt van allerlei feestjes, zag Clinton zijn kans om opnieuw op het politieke toneel te verschijnen. Naast Obama kwamen nog meer Democraten op voor een politieke functie tijdens de verkiezingen en Clinton zou voor 52 kandidaten campagne hebben gevoerd. Obama deed dat nauwelijks, ook omdat hij als zittend president zijn handen vol had met zijn eigen campagne. De president liet ook al verstaan dat hij zich niet wil laten omringen door een team 'Obama's'. Clinton blijkt overigens nog veel vertrouwen te genieten, want hij kan de telefoontjes voor advies niet bijhouden.

Nog een Bush
Aan Republikeinse kant is er Jeb Bush. Eerder dit jaar was er veel onvrede over de kandidaten van de voorverkiezingen en ook Mitt Romney stond ter discussie. In de wandelgangen groeide het idee om op de Republikeinse Conventie een andere kandidaat te kiezen, want bij veel geldschieters bleek Jeb Bush goede punten te scoren. Hij voerde campagne voor Romney en blijkt uitermate geschikt te doen waar zijn voorganger niet in slaagde. Romney wist de Latino's bijvoorbeeld helemaal niet aan te spreken, terwijl Bush vloeiend Spaans spreekt en getrouwd is met een Mexicaans-Amerikaanse.

'Om de Republikeinse glorie te herstellen, zullen we een leider nodig hebben die de diversiteit en demografie van dit land begrijpt', zegt Fred Zeidman, één van de belangrijke geldschieters van de Republikeinen. Jeb dreigt echter de erfenis van de vorige president mee te dragen. Volgens de polls blijken veel Amerikanen de slechte toestand van de Amerikaanse economie nog steeds aan George W. Bush toe te schrijven en niet aan Obama. Zullen ze dan over vier jaar het risico nemen om opnieuw een Bush naar het Witte Huis te sturen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden